Додатна посланичка места или бојкот Срба са КиМ

Представници Српске листе и даље чекају одговор на захтеве који су услов за учешће на предстојећим парламентарним изборима на Косову. Они траже додатна посланичка места, мимо загарантованих у скупштини, али и измену чланова бирачких одбора у срединама јужно од Митровице.

Захтеве Срба са Космета Приштина не коментарише. Али, ни званични Београд. Највеће странке албанске заједнице противе се да Срби могу да добију на изборима више од загарантованих 10 места. Такав став, заузела је радна група косовске Централне изборне комисије.

Члан комисије Ненад Рикало, каже да је готово немогуће да Срби добију више од загарантованих 10 места.

"Једанаесто место по броју гласова можемо да добијемо, уколико број гласова буде једнак том 11 месту, што уколико се узме неко поређење са прошлих избора, је неких 70.000 гласова, а знамо да на Косову живи 130 хиљада Срба, тако да је то скоро већ немогућа мисија", каже Рикало.

Представници Српске листе су претходног дана о својим захтевима разговарли у Приштини са утицајним званичницима међунаодне заједнице. Суштински, како незванично сазнаје РТС, помака нема, а тиме ни одлуке да ли су ближе учешћу на изборима или бојкоту.

Једини који се последњих дана поводом захтева Српске листе огласио је амбасадор Норвешке Јан Брату.

"Слажем се са свима онима који кажу да бојкот није добро решење, јер се и бојкотом добијају представници, али не своји представници. По косовском уставу ако ниједан Србин не гласа, у Скупштини ће седети 10 њихових представника", рекао је Брату.

Ксенија Божовић са Српске листе каже да се нада да ће ЦИК кориговати одлуку.

"Ја се надам да ће ЦИК, иако је неспреман за парламентарне изборе, покушати да те своје одлуке коригује, исправи и да место српској заједници тамо где јој припада", рекла је Божовић.

За одговоре на захтеве Срба остало је још недељу дана. Избори су 8. јуна, а за то време, Српска листа, са највише кандидата за посланике међу осталим српским странкама на Косову, треба да одлучи да ли ће учествовати на изборима или их бојкотовати. Од значаја за њен став, биће мишљење Београда.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи