Читај ми!

Борут Пахор у Скупштини Србије

За садашње време и за будућност је одлучујуће то што смо кренули путем помирења и јачања свега што нас повезује, рекао је председник Словеније Борут Пахор обраћајући се посланицима у Скупштини Србије. Наше стремљење је заједничка европска будућност и у томе смо пријатељи и савезници, поручио је Пахор.

Председник Словеније је навео да га обузимају веома снажна осећања зато што му је указана част да говори у Скупштини Србије као председник Словеније.

"Ово је барем, по мом мишљењу, симболична прекретница у историји односа два народа и две самосталне државе. Због тога ме преплављују снажни осећаји радости и поноса. Дошао сам као ваш пријатељ и примљен сам као пријатељ", рекао је Пахор.

Навео је да су његови разговори са представницима српских власти превазишли стандардни протокол и да је реч о искреним симпатијама и наклоности два народа и две државе.

"Нека живи словеначко-српско пријатељство", ускликнуо је Пахор.

Словеначки председник је рекао и да његову државу и народ обузима велика туга због трагичних последица недавне природне катастрофе која је погодила Србију.

"Примите изразе саучешћа и солидарности. Словенија је до сада помагала, а и у будућности ће наставити да чини све да помогне", истакао је Пахор.

Али овде није реч само о помоћи Словеније Србији већ о веома блиској и искреној жељи свих људи у Словенији да помогну вашим људима у овим тешким тренуцима.

Истакао је да у тешким временима побеђује племенитост и цитирао је Михајла Пупина: "Чудотворна је љубав која повезује Србина и Словенца."

Пахор је рекао да у односима између два народа није одувек било онако како је надахнуто писао Пупин.

"Нажалост, у односима два народа и држава било је и периода несугласица и неразумевања. Али, ти периоди су иза нас и садашњи осећаји повезаности и пријатељства су искрени осећаји и на нивоу две државе и на нивоу обичног човека", рекао је Пахор. 

Нагласио је да је за садашње време и будућност одлучујуће то што смо кренули путем помирења и јачања свега што нас повезује и одликује.

"Једни друге инспиришемо изразима поверења и поштовања. Наше стремљење је заједничка европска будућност. У томе смо пријатељи и савезници", рекао је Пахор.

Европска будућност Србије не сме зависити само од питања Косова

Председник Словеније је изразио дивљење због политичке мудрости, храбрости и изузетне воље Београда да питање Косова решава у европском духу и истакао да је Љубљана увек била свесна осетљивости тог питања и да своју одлуку о томе није донела ни у корист ни против Србије, већ руководећи се искључиво сопственим начелима.

"Хтео бих да вам гарантујем да Словенија никад није потцењивала осетљивост овог питања", рекао је Пахор.

Питање Косова је, према његовим речима, у великој мери обележило односе Србије и Словеније.

"Оно што је заиста суштинско за ово питање јесте да се у вези са њим Словенија никад није одлучила ни у корист ни против Србије, већ је пратила своје начелне ставове, у које и данас верујемо", рекао је Пахор и додао да је Љубљана била свесна да ти ставови нису увек наилазили на одобравање у Србији.

"Све време смо знали да највише од саме Србије зависи у ком правцу ће се одвијати и решавати ово питање, које није важно само за односе у суседству, већ за цео регион, за целокупни европски континент и да није у питању само однос између Београда и Приштине", рекао је председник Словеније.

Навео је да је за односе саме Србије у региону од одлучујућег значаја начин на који ће приступити решавању тог политичког и емотивног питања.

"Изражавамо своје најискреније дивљење због политичке мудрости, промишљености, храбрости и изузетне воље ваше државе да ово питање решавате у духу европске политике и у корист мира и благостања у региону, Европи и свету", рекао је Пахор.

Нагласио је да је, у разговору са европским колегама, увек заговарао становиште да европска будућност Србије не може и не сме да зависи само од питања Косова и уређивања односа Београда и Приштине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи