Читај ми!

Вучић: 25 жртава невремена

У поплавама се утопиле 24 особе, једна особа је страдала у клизиштима, а њих четворо се воде као нестали, рекао премијер Александар Вучић одговарајући на питања посланика. Премијер истиче да је Влада Србије учинила све што је могла да спасе животе.

19.40 - Завршена седница Скупштине Србије. 

16.55 - Вучић: Укупно је двадесет четворо утопљених у поплавама, укључујући и припадника Ватрогасне службе. Од клизишта страдала једна особа, а нестало је четири. Природном смрћу је на територији осам општина преминуло 26 особа. 

16.40 - Почела седница на којој чланови Владе Србије одговарају на питања посланика.

У Скупштини Србије одржана је седница на којој су представници Владе Србије одговарали на посланичка питања.

Седници је присуствовала већина чланова Владе, као и премијер Александар Вучић.

Он је на седници рекао да се у поплавама утопило двадесет четворо људи, укључујући и једног ватрогасца.

У клизиштима је страдала једна особа, док се њих четворо воде као нестали и за њима се трага. У осам општина погођених поплавама и клизиштима природном смрћу умрло је 26 људи, рекао је премијер и саопштио имена страдалих.

Вучић је, одговарајући на питања посланика, рекао да је Влада Србије дала све од себе како би се спасли људски животи и спасло на хиљаде људи, истичући да је то њена обавеза и посао, али да је поносан на људе који су то радили и на њихову спремност да раде и да се боре ноћу и дању и поред полуинформација које су стизале, а које, како је рекао, у овој земљи најбоље успевају.

Премијер је прецизирао да је Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије реаговао на време 12. маја 2014. године и пренео свим командантима штабова потребне информације, а да су у ноћи између 13. и 14. почеле обилне падавине и почело 24-часовно праћење стања и да су активирани тимови...

Он је додао да су све снаге ангажоване, али да су воде биле хиљадугодишње, како их називају стручњаци, а да је, када је реч о општини Обреновац, извршена мобилизација јединица војске и полиције...

"Апсолутно је све било ангажовано", рекао је Вучић и изразио захвалност људима који су спасли на хиљаде људи, а неретко трпели и непријатности, псовке, ударце...

"У само две ноћи више од 4.500 људи из Обреновца је евакуисано", рекао је Вучић и додао да је све рађено руководећи се информацијама РХМЗ, "Србијавода", "Београдвода".

Он је навео да је постојао и објективан проблем за који мора да се сноси одговорност, а коју може да сноси читава Србија - то је да имамо 17 одсто исправних сирена у целој Србији, па је тако у Обреновцу радила само једна сирена.

"То је био кључни проблем, иначе се реаговало најхитније", рекао је Вучић и додао да нико не може да лаже да "нисмо дали све од себе и борили се за свој народ свим срцем и свом снагом".

Вучић се истовремено захвалио свима који су дошли из иностранства и помагали у спасавању. Поручио је да жели да избегне да се на било који начин од природне катастрофе и елементарне непогоде прави било какво политичко питање.

"Надам се да ћемо из ове кризе изаћи као људи који имају визију и знамо како земљу да обновимо", рекао је Вучић у парламенту.

Влада поштовала све законе

Вучић је истакао да су представници државе, у реаговању на катастрофалне поплаве, показали велику посвећеност и љубав према земљи, те да су поштовани сви закони и подзаконски акти и да ће се кренути са великим еланом и снагом у обнову.

Премијер је навео да надлежни органи испитују да ли су сви у том ланцу то такође учинили.

Према његовим речима, поплаве су за Владу биле велико искуство, а "сутра ћемо бити паметнији, на пример, што нико више неће правити проблем приликом евакуације".

С тим у вези, Вучић је указао на пример Барича, који је евакуисан у року од два сата.

"Нажалост, морала је да нам се догоди велика трагедија да сви људи разумеју да морамо да слушамо одлуке власти", истакао је Вучић.

Премијер је навео да је било много непријатних и тешких ситуација, које многи из власти, али и спасиоци нису заслуживали. Он је замолио и да се не измишљају приче о великом броју жртава, високим пећима у којима се спаљују и слично, наводећи да се тиме наноси огромна штета Србији и уносе мржња и бес.

"Не разумем шта је циљ тих прича", рекао је Вучић.

На констатацију посланика Жике Гојковића да на челу општина треба да буду способни људи, Вучић је истакао да није било нити једног тренутка говора о политичким странкама, нити је у борби против поплава било дељења људи из општина на страначку припадност.

Вучић је навео да је похвалио људе који су добро обавили свој посао, али је указао на то да је било и оних који су лоше радили, и за које је било боље да нису били на челу локалних власти.

"Ово није била лака ситуација, и у њој се не снађе свако", рекао је премијер.

Гојковић је констатовао да је неодговорност према природи један од главних разлога што нам се то десило и да треба да се извуку поуке, измени систем, који би жестоко кажњавао оне које угрожавају природу.

"У свакој општини постоји један део где је нелегално грађено, и зато није чудо какве последице имамо", истакао је Вучић.

Одлука о ванредној ситуацији у право време 

Након што је посланик Нове демократске странке Марко Ђуришић поставио питање да ли је одлука о ванредној ситуацији донета у право време, Вучић је рекао да је Влада ту одлуку донела за целу земљу када се катастрофа дешавала у Обреновцу.

Он је указао на да Босна и Херцеговина и Хрватска то нису учиниле и да су руководства у тим земљама критикована. Истовремено је подвукао да је реаговано како је било могуће у датом тренутку.

Вучић је објаснио да је од свих делова система добио веома обимне извештаје и да му је потребно неко време да их прочита и сведе у једну велику књигу која ће бити достављена Скупштини и посланицима.

"Немамо проблем да се о томе изјашњавамо и чујемо сваку врсту разумне критике", поручио је Вучић.

Истовремено је истакао да се са проблемима суочавамо, јер се никада у земљи нисмо бавили превентивом, као и да се највероватније сутра нећемо бавити превентивом од пожара, иако постоји опасност од њих јер немамо новца.

С тим у вези, нагласио је да нису криви ни Борис Тадић ни Велимир Илић, јер су сматрали да је у неком тренутку било боље потрошити милионе на друге рупе, а не на насипе.

Премијер се осврнуо и на Шабац рекавши да је спречио да буду гоњени људи који су тврдили да лаже да је потребно постављање џакова.

Говорећи о градоначелнику Обреновца Мирославу Чучковићу, рекао је да, иако је из друге странке, мора рећи да се он борио, као и да је његова породица напустила тај град када и други.

"Треба ли да скинемо главу њему само што припада некој другој партији. Његова породица изашла је када и други. Треба да будемо разумни. Надлежни органи ће утврдити одговорност", поручио је премијер.

Држава ће помоћи угроженима

Вучић је, одговарајући на питања и предлоге посланика Мирослава Маркићевића из Нове Србије за помоћ поплављеним подручјима и људима који су претрпели штете тиме да не плаћају, на пример, рачуне за струју годину дана или да им се смање неки порези... рекао да разуме ту намеру, али да није реално да се тако нешто догоди.

"Олакшаћемо људима, помоћи ћемо, али није реално да се држава одрекне свега онога што иначе прикупља", рекао је Вучић и додао да је тај одговор непријатан или незадовољавајући за многе, али да то неко мора да каже.

Премијер је навео да су усвојени прецизни критеријуми како и на који начин ће се вршити процена штете и како ће се она надокнађивати, и поновио да ће држава све куће изградити, а за оштећене помоћи у обнови, такође ће помоћи пољопривредницима...

"Ми ћемо све путеве и јавне објекте обновити", најавио је премијер, али и поручио и да струја мора да се плаћа.

Он је објаснио да ће бити попуста и олакшица, али да ако се једном направи преседан да се струја не плаћа, то би се могло дешавати надаље у недоглед и нико не би плаћао струју, нити би икога могли натерати да нешто плаћа.

Према његовим речима, држава ће за 75 до 80 одсто морати сама да нађе средства за обнову, а да ће остало стићи из стране помоћи.

Он је рекао и да постоји могућност да се за цео регион направи велика донаторска конференција, да на томе већ раде председник Србије Томислав Николић и француски председник Франсоа Оланд, а да "чује" и да немачка канцеларка Ангела Меркел има неке идеје о томе, а о чему ће знати више 11. јуна, после њиховог сусрета, што би Србији поправило шансе.

Вучић је поручио и да ће помоћ бити најбрже могуће доступна и почети да се реализује и подвукао да ће се за пет месеци обновити сви путеве, категорисане и некатегорисане, оштећене у поплавама.

Енергетски систем у огромном губитку

Премијер је, одговарајући на питање посланика Нове странке Зорана Живковића, истакао да "Колубара" и ТЕНТ нису осигурани од поплава зато што директор, који је, како је навео, из редова политичке странке коју представља посланик који је поставио питање, није хтео да потпише полису осигурања 1. марта 2012. године.

"Тражио је да се избаци надокнада од штете од поплава. Покушавамо сада да решимо тај проблем и надам се да ће то лице бити испитано. Немам намеру да га окривим да је желео такву несрећу, али због тога смо изгубили десетине милиона евра", објаснио је Вучић.

Он је, на додатно Живковићево питање, упитао да ли је неко требало да уђе у "Колубару" и прелистава полисе осигурања.

"Ваша власт је избацила тај део осигурања од поплава, они директори за које сте тврдили да су најбољи. А сада није он крив, већ онај што није проверио у међувремену и убацио то у полису. То је накарадна логика коју нико не може да разуме", поручио је Вучић.

Што се тиче постављања шефа Кризног штаба у Шапцу, премијер је подвукао да се о локалним штабовима разговара на другим местима, а да треба овде рећи шта се замера Влади.

"Шта је Бобан Бирманчевић урадио или неко други, нема везе са нама. То јасно ставља до знања грађанима какав је наш однос, да није партијски већ озбиљан и одговоран", рекао је Вучић.

Он је подсетио да је 18. маја обишао седам поплављених општина, да је тог дана радио 22 сата, док се Живковић, како је истакао, хвалио новом лимузином.

Влада се, према његовим речима, трудила и борила да уради све што може у складу са законом, није улазила ни у какве политичке процесе. С тим у вези је указао на то да су смењивани и људи који су били изабрани на листи СНС-а и других листа.

Живковић је рекао да одговором није задовољан и оценио да је Влада требало да уради све оно што је војвођански штаб, са Гораном Јешићем на челу, чинио. Нагласио је и да, ако је премијер "могао да проверава колико ко има аутомобила или спајалица, онда су могли да се провере и уговори".

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да је дневно на спасавању људи из поплављених подручја радило и по 7.500 припадника МУП-а, истакавши да је било тешко предвидети да ће Тамнава, Колубара и Сава преплавити Обреновац.

"Сви смо поносни на то шта су радили људи из Сектора за ванредне ситуације... Дневно смо имали више од 7.500 људи ангажованих из МУП-а", рекао је Стефановић одговарајући на питање посланика СПО-ДХСС Жике Гојковића.

Гојковића је интересовало на које су све проблеме наилазили припадници полиције и војске, а Стефановић је рекао да су радили у веома тешким ситуацијама и да су поједини завршили у Ургентном центру због промрзлина јер су данима у хладној реци спасавали грађане. Подсетио је и да је ватрогасац Дејан Лазаревић страдао током спасавања.

Посланика Јединствене Србије Драгана Марковића интересовало је колико чамаца има Војска Србије, а министар одбране Братислав Гашић истакао је да је ВС имала довољно опреме за време ванредне ситуације.

"Данима је војска имала довољно опреме, а давали смо је и на располагање Сектору за ванредне ситуације као помоћ", рекао је Гашић.

Он је додао и да је проблем што су у периоду од 2005. до 2012. године продата 884 чамаца по цени од 10.000 до 14.000 динара. У том периоду, додао је, продато је и 111 ванбродских мотора.

Марковић је предложио и да се повећа путарина и да се тај новац искористи за санацију последица поплава.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи