Читај ми!

Распуштен косовски парламент, Јахјага на потезу

Посланици скупштине Косова су на ванредној седници гласали за распуштање скупштине Косова. Ванредни избори на Косову, највероватније у јуну.

За распуштање парламента гласало је 90 од 115 присутних посланика, четворица су била против док су три посланика била уздржана.

Одлуку о датуму ванредних избора донеће председница Атифете Јахјага, али је још раније најављено да ће гласање, највероватније, бити заказано за почетак јуна.

Заменик председника скупштине Косова Петар Милетић рекао је за скупштинском говорницом да су посланици Самосталне либералне странке, као и други српски посланици, гласали за распуштање косовског парламента, између осталог и због тога што поред више њихових захтева нису добили одговор о резервисаним местима за мањинске заједнице.

Мањине помоћу резервисаних места могу да освоје више мандата него ако им остану само гарантована места у косовском парламенту.

Посланица Рада Трајковић рекла је за агенцију Бета да није хтела да гласа јер је реч о унутаралбанском питању, као и због тога што мањинама нису обезбеђена резервисана места.

Рада Трајковић је истакла да би својим гласом за или против чувала образ премијера Косова Хашима Тачија.

Посланици владајуће Демократске партије Косова и опозиционог Демократског савеза Косова, уз подршку мањинских заједница, заузели су се за распуштање Скупштине Косова и одржавање превремених избора.

Посланици опозиционих покрета Самоопредељење и Алијансе за будућност Косова били су за изгласавање неповерења Влади Косова.

Против распуштања Скупштине су били посланици владајуће Алијансе ново Косово, који су изразили сумњу у могућност припрема и одржавања превремених избора у кратком року.

Вулин: Став Срба уз консултације са Београдом 

Бивши министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је да ће Срби са Косова став о изборима за косовску скупштину донети уз консултације са Београдом и истакао да је јединство пут који увек треба следити.

"Честитам им (Србима са Косова) на великом јединству које су показали у вези са најављеним успостављањем оружаних снага Косова. Јединство је пут који увек треба да следимо јер нам прошлост показује да нам је позиција увек била много јача када смо били јединствени", рекао је Вулин агенцији Бета.

Вулин је рекао да још није познато ко ће бити нов шеф владине канцеларије за Косово и Метохију али да у тој канцеларији све нормално функционише.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи