Читај ми!

Давенпорт: Општине значајне за евроинтеграције

Шеф делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт рекао је у Тополи да је "од великог значаја" учествовање локалних самоуправа у процесу европских интеграција и реформи.

Давенпорт је новинарима рекао да се од општина очекује да са вентралним властима спроводе реформе које ће побољшати живот њихових грађана, преноси Бета.

Прецизирао је да је реч о ефикасној локалној самоуправи којој је грађанин у фокусу и унапређењу система социјалне заштите, радних односа и друштвеног дијалога.

Давенпорт је указао да ЕУ "већ годинама финансира програме за општине како би их оснажила и подстакла да буду активне и да европске интеграције доведу на најоптималнији ниво, а то је што ближе грађанима".

Према његовим речима, важно је да општине у Србији током преговора са ЕУ побољшају локалне комуналне услуге - квалитет воде и ваздуха, заштиту околине, у складу са стандардима ЕУ.

"Свесни смо да ви сви тежите ка бољој администрацији, да побољшате капацитете на локалном нивоу. Кључ лежи у доброј координацији и планирању развоја општина у Србији, између локалних самоуправа и централне владе, а и на европском нивоу, наравно уз помоћ Сталне конференције градова и општина, ЕУ и наших заједничких програма типа "ЕУ Ексчејнџ", навео је Девенпорт.

Шеф делегације ЕУ у Србији говорио је новинарима у згради локалне управе у Тополи на промоцији три пројекта те и партнерских општина који се финансирају средствима Европске уније.

То је пројекат "Ексчејнџ" за помоћ у кући старима у општинама Топола, Аранђеловац и Смедеревска Паланка за који је дато више од 136.000 евра.

Општина Топола ће у партнерству са општинама Крагујевац, Кнић, Рековац и Баточина реализовати и пројекат за ефикасно управљање имовином, а самостално ће да реализује пројекат вредности веће од 64.000 евра, за подршку становању и развоју пословања избеглих и расељених у Тополи.

У последњих десетак година ЕУ је у пројекте у општини Топола уложила око пола милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи