Читај ми!

Парламентарна расправа о програму Владе

Посланици Скупштини Србије расправљали о експозеу мандатара Александра Вучића. Посланици СПС-а, ПУПС-а, СПО-а, НС-а, СДПС-а СВМ-а и ЛСВ-а најавили да ће подржати програм и реформе нове владе. ДС и НДС против. СДА подржава Владу, али се уздржава од гласања.

19.22 - Са 198 гласова "за" Скупштина изгласала нову владу.

19.00 - Завршена расправа о програму нове владе. Посланици се изјаснили да јавно гласају о кабинету Александра Вучића.

18.20 - Председник Томислав Николић стигао је око 18:15 часова у зграду парламента, где ће присуствовати полагању заклетве чланова нове владе.

17.45 - Испред Дома Народне скупштине окупљају се грађани који очекују да ће им се након полагања заклетве обратити Александар Вучић, јавља Танјуг.

На посебној седници Скупштине Србије избор Владе и полагање заклетве председника и чланова владе је једина тачка дневног реда.

Посланици СПС-а, ПУПС-а, СПО-а, НС-а, СДПС-а, СВМ-а и ЛСВ-а и рекли су да ће подржати програм и реформе нове владе, које је у свом експозеу изнео мандатар Александар Вучић.

Шеф посланичке групе СПС-а Дијана Вукомановић рекла је да та странка подржава Вучићев експозе, јер је, како је оценила, реч о новом приступу формирању Владе, која се базира на националном јединству.

Према њеним речима, владајућа већина имаће двотрећинску већину, због тога што се људи на претходним изборима нису, као до сада, референдумски изјашњавали за или против нечега.

"Бирачи су препознали нови концепт, који подразумева свеобухватни одговор на оно што њих највише занима - шта, како и када ћемо да радимо", објаснила је Вукомановићева.

Шеф посланичке групе Партије уједињених пензионера Србије Милан Кркобабић рекао је да ће та странка подржати програм који је изложио Вучић без икаквих условљавања.

Кркобабић је истакао да је кључна, опредељујућа мисија ПУПС-а заштита пензионера што је у овом случају у потпуности спроведено.

Посланик СПО-а Александар Југовић оценио је да нико из претходних влада није озбиљно решавао косовски проблем и оценио да је потписивање бриселског споразума одраз политичке храбрости.

"Садашњи опозиционари су имали своју шансу и нису је искористили. За годину и по дана учињено је више него за деценију и по у борби против 'тајкунске Србије'", рекао је Југовић.

Мирослав Маркићевић из НС-а сматра да је Србија сада добила трећу шансу од 2000. године да спроведе реформе и да претходне две нису биле искоришћене.

Додао је да је очигледно да има вишка запослених у јавном сектору и да би било најбоље да отпуштање сувишних радника крене од бројних агенција.

Шеф посланичке групе Социјалдемократске партије Србије Милорад Мијатовић затражио је од мандатара Александра Вучића да обезбеди импулс друштву који је неопходан грађанима да промене себе и свој начин рада.

"Јавиће се политички губитници који ће желети да вас врате на оно стање у којем је била Србија. Али она више неће бити таква, биће то нова Србија која ће бити за углед свима у окружењу. Имамо капацитет и људе и морамо мењати себе и начин рада. Очекујем да ви (Вучић) дате импулс да се то деси", рекао је у Скупштини Србије Мијатовић, чија је странка чланица владајуће коалиције.

Шеф посланичке групе Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор рекао је у парламенту да ће та странка подржати нову владу не због функција, већ због тога што жели да буде партнер Српској напредној странци у изградњи нормалне и пристојне Србије.

Пастор је оценио да је тај програм документ с најконкретнијим мерама за наредне четири године.

Пастор је рекао да СВМ није тражио позиције министара или потпредседника Владе, јер сматра да то није поштено у ситуацији у којој је једна странка добила натполовичну подршку грађана на изборима.

Посланик ЛСВ-а Ненад Чанак рекао је да се у највећем делу слаже са плановима нове владе, али је замерио мандатару Александру Вучићу што у експозеу ниједном речју није поменуо Војводину.

"Занимљиво је да мандатар ниједном речју није споменуо Војводину. Војводина је значајна за Србију, јер је пример добрих међународних односа и добрих европских традиција", указао је Чанак.

Истакао је и да се у Вучићевом експозеу "углавном нашло оно за шта се ЛСВ залаже последњих 20 година".

Ђилас: Влада неће донети ништа ново

Шеф посланичке групе ДС-а Драган Ђилас оценио је да будућа Влада Србије неће донети ништа ново, јер се ради само о "другој реконструкцији владе од пре две године" и изразио чуђење због неких кадровских решења.

"Ово није нова влада, већ друга реконструкција владе од пре две године. А верујем да неће бити ни последња, већ да ћемо имати реконструкцију и у наредних 12 месеци. Неки ,који су у њу ушли, што каже народ, да би спасили главу, из ње ће изаћи, а неки ће утрчати са резервне клупе. Зашто смо онда имали изборе", упитао је Ђилас.

Према његовим речима, у новој влади неће бити људи који се баве реалном привредом и који знају како изгледа да се воде реалне фирме.

Напоменуо је да се на челу Министарства одбране за мање од две године трећи пут мења министар, што, како је оценио, није добро јер је то веома важна позиција.

Шеф посланичке групе Нова демократска странка - Борис Тадић Марко Ђуришић рекао је да ће та посланичка група гласати против предложеног састава нове владе Србије и програма њеног рада који је изложио манадатар Вучић.

Ђуришић је посланицима у Скупштини Србије рекао да будућа влада неће бити нова јер је у њој 11 министара из преходне владе који су имали прилику да спроводе оно за шта се залаже Вучић.

СДА подржава Владу, али се уздржава од гласања

Председник Странке демократске акције Санџака Сулејман Угљанин рекао је да подржава програм нове Владе и најавио да ће Бошњаци које представља максимално радити на његовој реализацији.

Међутим, Уљанин је истакао да ће се уздржати приликом гласања, јер више влада уназад у свом саставу стално имају свог "приватног Бошњака".

"Мислимо смо да Српска напредне странка неће упасти у ту замку", рекао је Угљанин, којег је председаваћа Маја Гојковић упозорила на квалификације када је рекао да неки оптужују Расима Љајића да је умешан у тешка кривична дела.

Нећемо гласати против ове Владе, нећемо да потапамо чамац са 18 честитих људи, због једног који то није, рекао је Угљанин, који сматра да су претходне владе имале погрешан однос према Бошњацима.

Реагујући на оптужбе Угљанина, посланик Мехо Омеровић из Љајићеве Социалдемократске партије Србије рекао је да су оне "монстуозне" и "срамотне" и да су одраз очаја што Угљанин није више у Влади.

Вучић: Србија ће бити земља победничког менталитета

У завршном обраћању посланицима пред гласање о новој влади, Александар Вучић је рекао да је уверен да ће Србија бити земља победничког мендатлитета и у годинама које долазе бити земља која ће свуда ширити стабилност и неће имати непријатеље.

Вучић је нагласио да ће до краја 2016. године примања грађана бити већа него што су данас, јер по први пут постоје тачни рокови, када ће и како бити боље, са јасним мерама.

Посланицима ДС-а је поручио да је СНС, за разлику од њих, вратила све дугове и да не дугује ни динар никоме, да су све што су имали пријавили, а добили захваљујући урпаво њима.

"ДС је правила Закон о финансирању политичких странака када је била највећа, желећи да има највише пара, а онда је неко други победио и сада ми имамо највише пара, које домаћински трошимо. То ћемо ускоро да променимо, смањићемо новац странкама биће више пара народу", поручио је Вучић.

Вучић је замолио посланике да раде вредно и напорно, да спавају, једу и да се умивају у парламенту, како би до 15. јула усвојили законе неопходне за спровођење рефиорме.

"Ако је то увреда за вас, прихватам да сам вас увредио", нагласио је он.

Вучић је навео и да не прихвата да постоји култ вође, јер није чуо да би неко кога тако карактеришу тако лагодно трпео све што посалници изговарали и да ни на који начин не реагује, а о се трудио да одговори на све примедбе.

"Нисам прочитао да је неко такав имао сличне погледе и назоре а прочитао сам много књига", закључио је Вучић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи