Читај ми!

ДС предлаже укидање солидарног пореза

Функционери Демократске странке Борислав Стефановић и Гордана Чомић упутили су у Скупштину Србије предлог закона којим траже хитно укидање солидарног пореза.

Они су затражили да се Закон о престанку важења закона о умањењу нето прихода лица у јавном сектору донесе по хитном поступку, преноси Бета.

Како је наведено у образложењу, усвајање тог закона по хитном поступку неопходно је како би се избегле "штетне последице по запослене у јавном сектору, као и цело друштво".

У образложењу се констатује, да је Закон о умањењу нето прихода лица у јавном сектору неуставан, односно да се њим уводи порез који није у складу са највишим државним актом.

"Први разлог, због којег је наведени закон, тачније одредбе којима се уређују пореске основице и пореске стопе, неуставан, јесте да крши основно уставно начело у једнакости правног поретка. Разлог је у томе, што се материја опорезивање дохотка уређује искључиво Законом о порезу на доходак грађана", стоји у образложењу.

Скупштина Србије усвојила је 6. децембра 2013. године Закон о умањењу нето прихода лица у јавном сектору који предвиђа смањење плата већих од 60.000 динара.

Закон је ступио на снагу 1. јануара ове године, а на његову неуставност упозоравали су заштитник грађана Саша Јанковић и сидикати појединих јавних предузећа.

Независни синдикат београдског Аеродрома "Никола Тесла", почетком марта Уставном суду Србије поднео је иницијативу за оцену уставности закона којим су смањене плате у јавном сектору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи