Читај ми!

Николић сутра даје мандат Вучићу

Председник Србије Томислав Николић повериће сутра лидеру Српске напредне странке Александру Вучићу мандат да састави нову владу.

Председник Николић ће сутра у 14 сати одржати консултације са Александром Вучићем о формирању владе.

Александар Вучић je на седници Главног одбора СНС-а 15. априла најавио да ће с комплетним саставом владе изаћи пред Главни одбор 25. априла, након чега би влада требало да буде формирана 27. априла.

Како је тада рекао, влада ће бити мала, модерна и ефикасна и да ће имати 17 чланова.

Николић је у четвртак обавио консултације са представницима коалиције окупљене око Социјалистичке партије Србије, Демократском странком, представницима листе окупљене око Нове демократске странке, Савезом војвођанских Мађара, Странком демократске акције Санџака и Партијом за демократско деловање.

После консултација, председник СВМ-а Иштван Пастор je рекао да је председника Србије известио о ставу СВМ-а да буде део парламентарне већине, а председник СПС-а Ивица Дачић рекао је да је коалиција око социјалиста спремна да буде део парламентарне већине.

Председништво СПС-а је у четвртак на седници одржаној после консултација код председника Србије одлучило да прихвати предлог лидера СНС-а и будућег премијера Александра Вучића о учешћу у новој Влади Србије.

СНС је на изборима 16. марта освојио 158 посланичких мандата, СПС 44, а СВМ шест мандата.

Поред СВМ-а и СПС-а, председник Србије је разговарао и с представницима Демократске странке, која у новом скупштинском сазиву има 19 посланика, коалиције око Нове демократске странке, која има 18 посланика, и с представницима Странке демократске акције Санџака и Партије за демократско деловање.

Лидер ДС-а Драган Ђилас изјавио је тада да та странка не може бити део нове Владе Србије, као и да није ни добио позив за преговоре о њеном формирању.

Председник НДС-а Борис Тадић рекао је да листа окупљена око те странке неће ући у владу у којој би био СПС, јер сматра да та влада не би била делотворна, и негирао наводе медија да ће појединци из НДС-а бити у новој влади.

Председник СДА Санџака Сулејман Угљанин рекао је да та странка неће ући у нову владу по сваку цену, али да очекује позив од мандатара и изразио спремност да учествује у заједничком раду на концепту одрживог развоја.

Председник ПДД-а Риза Халими је после консултација код председника Србије у четвртак рекао да та странка нема претензију да учествује директно у влади, али да је заинтересована да преко нове владе буде директан партнер у решавању животних проблема Албанаца у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи.

СДА у новом скупштинском сазиву има три мандата, а ПДД два посланичка мандата.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи