Читај ми!

Прича из избегличке колоне

Пред Међународним судом правде наћи ће се прича породице Стјеља, која је гранатирана у избегличкој колони. У тој колони, Александра Стјеља изгубила је оца и деду, док су мајка, брат и она погођени гелером. После 19 година људи из колоне су разочарани и не очекују много од судова.

Прича породице Стјеља, која је гранатирана у избегличкој колони, наћи ће се пред Међународним судом правде. 

У тој колони, Александра Стјеља изгубила је оца и деду, док су мајка, брат и она погођени гелером. Мајка је умрла исте године, на порођају. Иако је имала три године, Александрино сећање на авионе над колоном било је пресудно да се 2002. пронађу посмртни остаци њеног оца.

"Сећам се да сам пала у несвест, а пробудила се у болници када су ми зашивали руку. Онда је баба ушла, вриштала је и рекла - само му се још рука мрда. Знала сам да је реч о мом тати, знала сам да је ишао иза нас, и он је изгорео а она га је ухватила за руку", сећа се Александра.

После 19 година људи из колоне су разочарани и не очекују много од судова. Живе нови живот не одричући се сећања.

"Ујка и ујна су нам стварно све пружили, ово ми је најтежи део, осећамо се као сва остала деца и стварно нормално живимо захваљујући њима. Нико други нам није пружио ништа, осим њих", прича Александра.

Да је у питању геноцид, они који су били у колони немају дилему. "Олуја" је уследила после низа акција хрватске војске које су, кажу у Центру "Веритас", имале за циљ етничко чишћење, о чему ће сведочити у Хагу.

Директор "Веритаса" Саво Штрбац каже да ништа није остајало иза хрватске војске.

"'Олуја' је извршена на фрустрирајући начин, акција је изведена по систему 'спржене земље', што значи - куд хрватска војска прође, не остаје ништа, ни људи, ни животиња, ни кућа, ни било чега што је упућивало на Србе", рекао је Штрбац.

У августу 1995, према подацима "Веритаса", из Хрватске је протерано око 220 хиљада људи. Током и после акције "Олуја", убијена су или су нестала 1.852 Србина.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи