Читај ми!

Дачић: Наставак дијалога 28. јануара

Са високом представницом Европске уније Кетрин Ештон договорио сам се да дијалог наставимо 28. јануара, рекао премијер Ивица Дачић. Понављање избора на северу Косова не би била добра варијанта за тамошње Србе, напоменуо је Дачић.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да ће 28. јануара бити настављен дијалог Београда и Приштине у Бриселу, рекавши да је оставка Крстимира Пантића на место заменика директора Канцеларије за КиМ лични чин.

Дачић је новинарима испред Скупштине града Београда рекао да понављање избора на северу Косова и Метохије не би била добра варијанта за тамошње Србе.

"Данас сам се чуо са Кетрин Ештон и договорио да дијалог наставимо 28. јануара, да решавамо та питања. Ја сам више пута рекао да имамо проблем, а то је да нека периферна питања постају кључна политичка и да Приштина жели да било којом формом афирмише своју државност и тиме се стварају непотребни проблеми", рекао је Дачић упитан да прокоментарише одлуку Крстимира Пантића да поднесе оставку.

Према његовим речима, та оставка је лични чин, а Србија треба да има јединствену политику о томе шта даље треба чинити. Влада Србије "сигурно неће прихватити било каква условљавања која се односе на статусна питања", додао је Дачић.

"Мора се тражити компромисно решење и ја сам више пута оценио да је тражење решења која ће омогућити да се што пре дође до конституисања Заједнице српских општина као ход по жици", навео је Дачић.

Говорећи о понављању избора, Дачић је истакао да ће се избори поновити тамо где морају да се понове, али да је то сада у рукама надлежних органа.

"У овом тренутку немогуће је рећи шта ће се тачно догодити, али Влада Србије ће и даље учествовати у дијалогу. Ми немамо алтернативу и не можемо да се изолујемо и затворимо у себе већ морамо да наставимо", поручио је Дачић.

На питање да прокоментарише Пантићеву изјаву да не може да сарађује са министром без портфеља задуженим за КиМ Александром Вулином, Дачић је напоменуо да је Пантића предложио баш Вулин и поручио да Влада Србије има поверење у Вулина.

Дачић је рекао да је Вулин највећим делом заслужан за имплементацију Бриселског споразума, иако је у почетку, како је рекао, био против њега, додавши да је на томе принципијелно радио.

Говорећи о евентуалним ванредним парламентарним изборима, Дачић је рекао да не би требало да их буде, као и да их он не тражи.  

"Ја не тражим изборе, и не би требало да их буде. Стално се најављују избори, а да ли ће их бити - то није питање за мене", истакао је Дачић.

"Србија није крива за Први светски рат"

Премијер је поручио је да је Србија у Првом и Другом светском рату била на страни сила победница и да као таква не може бити окривљена за почетак Великог рата, како често називају Први светски рат.

"Није добро да се цео светски рат своди на то да су га Срби изазвали. То историјски није тачно и зато је добро да одбрана националног интереса и истина о том догађају, о узроцима, поводима, не претрпи ревизију, која је постојала од почетка", рекао је новинарима Дачић, коментаришући неке наводе да је Србија одговорна за изазивање Првог светског рата.

Сарајевски атентат, према његовим речима, био је само непосредни повод за Први светски рат, који би, како је подвукао, сигурно избио и неким другим поводом.

"Први светски рат је био одраз одређених политичких тренутака у том периоду. Много је важније да из свега извучемо поуку за будућност", закључио је Дачић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи