Србија жели мир, али не заборавља свој народ

Први потпредседник Владе Александар Вучић изјавио је да је његова порука Албанцима да Срби желе мир, преговоре и разговоре, али и да Србија никад неће заборавити на свој народ. Србија реагује мирно и суздржано, али не зато што је слаба већ зато што је јака, поручио је Вучић, који је присуствовао божићној литургији у манастиру Грачаници.

Вицепремијер Александар Вучић рекао је за РТС из Грачанице да Срби желе мир, али да Србија никад неће заборавити свој народ, посебно онај на Космету. Вучић је поручио да је тачно да смо у тешком положају, али да ће Србија мудрошћу и снагом помоћи народу на Космету.

Вучић се осврнуо на синоћни инцидент у Ђаковици, када су Срби нападнути и када им није дозвољено да посете цркву и прославе Бадње вече. Истакао је да и у другим местима Срби имају проблема и да је Србија уздржана и стрпљива. Како је рекао, то није израз слабости народа и државе већ одраз снаге и поноса.

"Желимо да сачувамо мир и да паметном политиком остваримо циљеве. Не плашимо се других већ их поштујемо. Не желимо сукобе, али не можемо равнодушно да гледамо како нам нападају људе и чине све да Србе протерају са вековних огњишта", рекао је Вучић и поручио да ће Србија мудрошћу и снагом помоћи народу на Космету. 

Вицепремијер је поручио Албанцима да није добро то што уносе албанске заставе у зграде општина, што нападају Србе и што неке партије говоре да су против преговора. Истакао је да сви проблеми морају да се решавају разговорима и да не види друго решење.  

"У Приштини је већа нервоза него у Београду. Наше је да се понашамо разумно и рационално и то очекујемо и од албанске стране. Желимо да будемо добре комшије, али ти људи морају то исто да желе уколико мислимо да идемо напред", рекао је Вучић.

Поновио је да Србија неће оставити народ на Космету и рекао да је са владиком Теодосијем и председницима свих девет српских општина на КиМ разговарао о улагањима и новим радним местима.  

Поменуо је завршетак радова на болници у Грачаници и отворање одељења Пољопривредног факултета у том месту.

"Видели сте да су људи на Божић аплаудирали на животне теме. Потребно је да ми помогнемо у пројектима и да обучимо људе да на њима раде", рекао је Вучић.

Како истиче, од ЕУ смо за пројекте добили 15 милиона евра и та средства нису потрошена.

"Надам се да ћемо у наредном периоду то умети да решимо и да ће људи овде осетити да могу да живе боље и да ћемо имати велику корист", поручио је Вучић.

Вучић је у разговору са новинарима у Грачаници изјавио да за Србију администрративни прелази не представљају границу, као и да га нико није питао ни за какве папире када је улазио данас на Косово и Метохију.

"Лепо сам ушао, тако ћу и да изађем као и сваки пут", рекао је Вучић и напоменуо да је Еулекс то одобрио.

Говорећи о администартивним прелазима, вицепремијер је рекао да они за нас нису граница али да за неке јесу.

"Ако неко мисли на Албанце, онда за њих ти прелази јесу граница, али за нас свакако нису", рекао је Вучић

Када је реч о отварању преговора Србије са ЕУ и питању Космета, Вучић је рекао да неке ствари за Србију нису лаке и истакао да постоји поглавље 35 које је у вези са Косовом и Метохијом.

Навео је да је за Србију страшно важно да је из преговарачког оквира, у вези са тим поглављем, буде избачена реч "првенствено", што значи да КиМ неће бити у осталим поглавлима и тачкама.

Вучић је навео да ће то питање морати да се решава и да је то једна од ствари на европском путу које ћемо морати да пређемо. Нагласио је да Србија стоји иза онога што је рекла.

На питање да ли зна ко је убио младића у Пећи 1998. године, Вучић је рекао да не зна, али да зна ко није.

Важно да Еулекс остане на Космету 

Вучић је рекао да сматра да је веома важно да Еулекс остане на Косову и Метохији. Поручио је да је Еулекс веза са Резолуцијом УН 1244 и да је дао свој допринос очувању мира.

Говорећи о изјави косовске председнице Атифете Јахјаге да би Еулекс требало да се повуче са Косова, лидер СНС-а је нагласио да не жели да говори о изјавама које дају албански званичници, јер их сматра пре свега борбом за остварање политичких поена.

На констатацију да су албански медији најавили да је петак последњи дан за конституисање српских општина на северу Косова, Вучић је објаснио да не жели да говори о било каквим роковима.

"Видели сте да су неки људи уносили стране заставе у своје локалне управе и тиме слали јасне сигнале не само Србима већ целој међународној заједници. Просто, локалне самоуправе у те четири општине биће формиране у складу са народном вољом", истакао је Вучић.

Вучић се захвалио свим Србима који опстају упркос притисцима и покушајима оних који желе да их склоне са њиховог огњишта.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи