Читај ми!

Сарадњом до решења проблема азиланата

Србија ће, у сарадњи с Немачком и ЕУ, наћи заједничко решење за проблем лажних азиланата и отклонити опасност од суспензије безвизног режима, уверен је министар Бранко Ружић. Једно од решења је, каже Ружић, да Берлин сврста Србију на списак сигурних земаља.

Министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић уверен је да ће Србија, у сарадњи с Немачком и ЕУ, наћи заједничко решење за проблем лажних азиланата и отклонити опасност од суспензије безвизног режима.

Ружић је, у изјави Танјугу, подсетио да подаци показују да је број лажних азиланата који последњих година одлазе у земље ЕУ знатно смањен, осим у случају Немачке, у којој постоји нормативни оквир који пружа подносиоцима захтева за азил висок степен бенефита.

"Ово није једносмеран процес, ради се пре свега о Савезној Републици Немачкој... Зато је важно да ми у партнерском односу, схватајући озбиљност овог проблема, и са Немачком билатерално и са Европском комисијом и Европском унијом, дођемо до решења", рекао је Ружић.

Једно од решења, према Ружићевим речима, јесте да Берлин сврста Србију на списак сигурних земаља јер се то у пракси показало као веома добар механизам за радикално смањење броја лажних азиланата.

"Уверен сам да све ове мере које држава Србија чини јесу довољне, и наравно да ћемо ми још више унапредити своје поље деловања, не само у погледу санкција, него и у погледу превенције", рекао је Ружић.

Подсетио да Србија, заједно са ЕУ, ради на мноштву пројеката који би требало да спрече да становништво с маргина егзистенције пожели да из финансијских разлога затражи азил у земљама Уније, укључујући пројекте за ромску популацију у Београду и Војводини.

"Међутим, не видимо круцијални проблем међу том популацијом, већ искључиво међу оним организованим групама које то раде зарад неког финансијског интереса и ту државни органи заиста предано раде на сламању тих група и спречавању да се тај њихов такозвани 'пословни подухват' рашири и да доведе у проблем и саму државу и грађане и грађанке Србије", рекао је Ружић.

За повратак виза потребна двотрећинска већина

Србија је, према његовим речима, већ предупредила деловање многих таквих група.

У потпуности се сагласио са оценом европске парламентарке Тање Фајон да би евентуално поновно увођење виза Србији представљало веома лош сигнал.

"Али, такође бих морао да истакнем да сам уверен, скоро оптимиста, да ћемо доћи до једног заједничког решења, пре свега с Немачком, и смањити тај број лажних азиланата без довођења државе Србије и грађана и грађанки Србије у ту критичну ситуацију да им се укине безвизни режим", рекао је Ружић.

Министар Ружић је истакао и да ступање на снагу механизма за привремено увођење виза 9. јануара не значи аутоматски и укидање безвизног режима.

Објаснио је да процедура подразумева да једна или више земаља чланица ЕУ покрену иницијативу, на основу које би било формирано тело које би утврдило у којој мери лажни азиланти угрожавају одређену државу, а коначна одлука о активирању механизма доноси се на нивоу ЕУ двотрећинском већином.

"То, наравно, није оправдање нити аргумент да ми затварамо очи као држава пред овим проблемом нити је Србија то икада чинила", рекао је Ружић и нагласио да је Европска комисија препознала кредибилитет Владе Србије, надлежних министарстава и државних органа, који, како је истакао, предузимају све мере како би број лажних азиланата био сведен на најмању могућу меру.

Тања Фајон, бивши известилац Европског парламента за визну либерализацију, претходно је упозорила да Србији прети реална опасност од привременог враћања виза због пораста броја лажних азиланата.

Министри полиције и правосуђа земаља чланица ЕУ усвојили су у децембру такозвани заштитни механизам, који је усаглашен после дугих преговора у оквиру европских институција, и који ступа на снагу 9. јануара. Механизам омогућава суспензију безвизног режима на шест месеци.

Земље ЕУ су 2009. године добиле око 11.500 захтева за азил са Западног Балкана, али та бројка је 2013. године више него учетворостручена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи