Читај ми!

Изменом закона до укидања додатних плата

Министар финансија Лазар Крстић поред основне прима још три плате. По дужности, припада му чланство у управним и надзорним одборима. Да би се таква пракса променила потребно је изменити на десетине закона. Из Владе обећавају да ће то учинити до јуна.

У покушају да утврди број бирократа у Србији, министар финансија Лазар Крстић открио је и да он, поред министарске, прима још три накнаде. По дужности, министар финансија је и члан надзорних, управних одбора институција из његовог ресора. Да би се пракса да државни службеници примају више плата изменила потребно је изменити на десетине закона. Влада обећава да ће то урадити до јуна ове године.

Лазар Крстић изненадио се кад је сазнао да му као министру финансија припадају још три функције и исто толико плата.

Поред министарске, добија накнаду и као председник Управног одбора Агенције за осигурање депозита (49.000 динара), члан Управног одбора Фонда за развој (43.000 и исто толико за исто место) Директората цивилног ваздухопловства. Све плате, осим министарске од 99.000 динара, вратио је у буџет. То му је, каже, било једноставније, него да мења законе.

Tо што сам узео и уплатио на рачун буџета своје плате које су ван министарске не решава проблем, каже Крстић. Према његовим речима, проблем је системски.

"Имате људе који седе на неколико одговорних позиција и за неке од тих позиција има смисла да се прима плата, али имате и изврдавање система, где неки људи зарађују 100 одсто на једном месту, а имају подељен радни однос на другом месту, што не бисмо смели да дозбољавамо", објашњава Крстић.

То да министар седи у управним и надзорним одборима регулишу појединачни закони о сваком предузећу, агенцији или другом телу чији је оснивач држава.

Генерални секретар Владе Србије Вељко Одаловић каже да су то тела која се формирају на основу закона.

"Ако је у закону прецизирано да управни и надзорни одбор одређеног тела или органа чине министри по надлежности коју покривају. Те надлежности се прекалапају са телом у којем седе и надлежностима у министарству, а да би се то разрешило, потребна је промена закона", наводи Одаловић.

Замршено "клупко" закона

А, закона је, макар у случају Лазара Крстића - 15. Да би се то решило, како нам је речено у Министарству правде и државне управе, неопходно је да свако министарство измени закон из своје области који то предвиђа.

За темељну измену досадашње праксе потребне су упоредне измене и усаглашавања правила и процедура, што се једино може постићи општим консензусом, јер нису у питању само законске промене, већ и оне које се односе на измену самог Устава.

Улога министра у овим телима јесте контрола. У свету је то другачије регулисано - плате министара много су веће, чланство у управним и надзорним одборима је обавезно, али се додатно не плаћа.

Ана Трбовић са Факултета за економију, финансије и администрацију истиче да је та накнада додатак на непримерено ниску министарску плату.

"У случају Србије имамо запослене у министарствима који су чланови управних одбора и имали смо случајеве да су одређени запослени по основу чланства у више Управних одбора имали непримерено високе зараде", каже Трбовићева. 

Према њеним речима, поставља се питање да ли се може добро обављати посао у више управних одбора.

Да већу одговорност треба да прати и већа накнада сви су сагласни. Зато Влада до 1.јуна намерава да измени законе и успостави јасне критеријуме за плаћање државних службеника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи