Ђилас: Ова влада нема перспективу

Демократска странка не треба да буде део власти по сваку цену, рекао Драган Ђилас. Председник ДС-а сматра да актуелна влада нема перспективу. Бивши градоначелник одбацио тврдње да је Београд задужен 960 милиона евра.

Верујем да ће 18. јануара на седници Главног одбора политика коју заступа руководство ДС-а имати подршку већине, изјавио је у интервјуу Фонету председник Демократске странке Драган Ђилас, који сматра да актуелна Влада Србије нема перспективу, а да ДС не треба да по сваку цену буде део власти.

У случају да већина Главног одбора не сматра да странка функционише како треба, она може да изгласа неповерење председнику и да то буде увод у нове изборе у ДС-у, објаснио је Ђилас.

Сви они који размишљају о привременим телима, напоменуо је Ђилас, говоре ствари које није могуће реализовати и не желе добро ДС-у.

Према речима Драгана Ђиласа, ДС је заиста демократска странка и треба да дозволи да мањина искаже своје мишљење, без последица због тога што другачије мисли.

Демократија је право већине да одлучује, а не гаранција да је једино мишљење већине исправно. Тако је то и у странци и у држави, истакао је Ђилас.

Ако тражим на нивоу Србије да власт поштује своје политичке противнике и против њих не спроводи хајку, објаснио је Ђилас, онда се ни у сопственој странци сигурно нећу залагати за другачији приступ.

Претходне две седнице Главног одбора ДС-а биле су сигурно најдемократскије у протеклих 10 година, сматра Ђилас, који очекује да и 18. јануара атмосфера буде иста, да људи кажу шта мисле, а да већина одреди даљу политику ДС-а.

На све што се дешава у ДС-у "и те како" утичу и они који су на власти, уверен је Ђилас, јер су свесни да ће у наредним годинама једине две странке са 20 и више одсто на изборима бити СНС и ДС.

Постоји јасна интенција владајуће партије да се ДС што више уруши, путем таблоидних медија, измишљених афера, хапшења, притисака и вокабулара да смо ми непријатељи народа, да мрзимо народ и државу, нагласио је Ђилас, поредећи ту атмосферу са оном од пре 20 година.

Он је истакао да све што је радио у протеклих годину дана било усмерено ка томе да се странка реформише, пошто "не може да буде она стара, јер смо као ти стари изгубили изборе", залажући се за јединство, али идејама "а не полтронством према председнику".

Сви који то прихватају желе добро странци. Сви они који ДС-у не желе добро, они ће то на врло јасан начин показати, као што већ показују, оценио је Ђилас, напомињући да је некима у ДС-у јасно да више не представљају ДС и да је дошло време за нове, квалитетније људе.

Истичући да су Миодраг Стојковић, Борислав Стефановић, Душан Милисављевић, Владимир Тодорић, Душан Спасојевић, Наташа Вучковић и многи други, уз неке који су пришли странци, попут Александре Јерков, нови људи у ДС-у који заједно са много сјајних људи које ДС већ годинама има, могу да понуде много тога новог, Ђилас је констатовао да је његов посао, као председника странке, да им омогући што више простора у оквиру ДС-а.

Део странке, међутим, памти за њих сјајна времена када смо били власт и верује да се све може вратити на старо. Њих не интересује превише шта је наша политика, за шта се залажемо.
Њих интересује само да буду власт, да имају функције, указао је Ђилас.

Они не схватају да морате имати подршку грађана да бисте били власт, а та подршка се завређује радом, идејама, принципијелношћу, истином... И мери се само на изборима, напоменуо је Ђилас, а не у таблоидима и електронским медијима које СНС контролише.

Ђилас сматра да ДС не треба да партиципира у Влади Србије која ће радити исте ствари које ради данашња влада. А то значи, како је илустровао, пет милијарди нових задужења за годину дана, то значи нетранспарентност у свим могућим областима, отпуштање људи, огроман буџетски дефицит, смене и хапшења људи само зато што мисле другачије. И стотине неиспуњених обећања.

Не прихватам став Чедомира Јовановића да смо сви исти и да свако може да буде у коалицији са сваким, поручио је Ђилас, који не верује да ДС треба да уђе у овакву владу са идејом "поправићемо ми њих".

Политиком се не бавим да бих по сваку цену био на власти, већ да бих говорио истину и да би се држава мењала набоље, објаснио је Ђилас, уверен да ће за такву политику имати подршку већине чланова Главног одбора.

Упитан о евентуалном договору са почасним председником ДС-а Борисом Тадићем, који је рекао да је спреман да се, ако буде потребе, врати на чело странке, Ђилас је одговорио да не прави посебне договоре ни са ким у ДС-у, а да је Скупштина странке пре само 12 месеци рекла шта мисли да странци треба.

Коју је то, у ових 12 месеци, ДС донела одлуку којом је изгубила подршку грађана? Пре свега, мислим да ће наши бирачи на изборима показати да су и даље уз нас, а да нам они, као и велики део Србије, замерају на стварима које смо, или које нисмо, урадили у мандату претходне владе када ја нисам водио странку, него Београд, подсетио је Ђилас.

У оквиру Председништва и Главног одбора дефинишемо заједничку политику, рекао је Ђилас и нагласио да би сви који желе добро ДС-у требало да дају допринос креирању те заједничке политике и да је заступају и бране на сваком месту.

Да нас подрже на београдским изборима, али да буду део ДС-а и на парламентарним изборима, ако их буде, поручио је Ђилас, који сматра да ће се снага његове странке видети на републичким изборима.

Парламентарни избори, па избори за руководство ДС-а 

Он се залаже да, после парламентарних избора, као део нове страначке праксе, буду одржани и избори за руководство ДС-а, па ће чланство рећи шта мисли о досадашњем вођењу странке.

Као опозициона странка, ДС не може да утиче на расписивање ванредних парламентарних избора, али Ђилас сматра да све оно што се појављује у медијима представља припрему лидера СНС-а Александра Вучића за парламентарне изборе.

Заиста верујем да ова влада нема никакву перспективу и да припремају изборе, не зато што је све супер - како причају, већ зато што коалициони партнери комуницирају на чудан начин, да не кажем да уцењују једни друге, оценио је Ђилас.

Парламентарни избори се расписују ако влада више нема већину или ако је свесна да таква каква је не може више да води државу, подсетио је Ђилас и као аргумент за изборе одбацио велику подршку грађана коју има СНС.

То не постоји као оправдање, пошто СНС већ има две трећине министара, председника државе, гувернера... То није аргумент за изборе, прецизирао је Ђилас, указујући на то да није одговорно терати грађане на изборе само да бисте имали већи број гласова.

Он је позвао СНС да каже где је и у чему Социјалистичка партија Србије спречава да спроводи реформе, па су избори потребни, али је, истовремено, напоменуо да локални избори не могу бити реалан показатељ популарности владајућих странака, јер се одржавају у атмосфери притисака, куповине гласова, претњи, киднаповања и медијске хајке.

Говорећи о СНС-у, Ђилас је оценио да је та странка показала да само формално прихвата неке ставове, јер без прихватања тих ставова не може да буде власт, али да суштински није спремна да се суочи са оним што је некада била и да се заиста мења.

Ако сте за Европу и европске вредности, предочио је Ђилас, онда не правите хајку, не покушавате да уништите опозицију, онда не гледате како таблоиди уништавају животе, не само политичара већ и обичних људи, као што су родитељи Тијане Огњановић.

"Господин Вучић је показао да и те како успешно може да контролише таблоиде када је он у питању. То значи да је могао да учини много тога да се таблоидизација Србије када су сви остали у питању, такође спречи, али да то није желео да учини", оценио је Ђилас.

Када данас гледам СНС, осим што више нису за рат са свима, него су формално за Европу, рекао је Ђилас, подсећа ме на Српску радикалну странку из времена (Војислава) Шешеља, (Томислава) Николића и Вучића од пре 15 година, не видим никакву разлику у понашању.

О придруживању ЕУ 

Осврћући се на оцене да почетак преговора Србије са ЕУ представља историјски успех, Ђилас је нагласио да је тај успех последица чињенице да је Србија прихватила да део њене територије де факто постане независан од ње.

Прихватили смо мишљење већине у Европи и свету и, после статуса кандидата, као награду добили могућност да почнемо преговоре. Уместо да се сада посветимо раду и да што више правила корисних за грађане Србије из Европе пренесемо у Србију, ми лицитирамо које године ћемо ући у ЕУ, указао је Ђилас.

И даље сам оптимиста да ова земља има снагу, енергију и потенцијал да искорачи и заиста буде економски лидер у овом делу Балкана, нагласио је Ђилас, који компаративне предности Србије види у квалитету, образовању и сналажљивости људи, у пољопривредним и енергетским потенцијалима земље.

Према његовим речима, држава мора да интервенише у привреди, да модел ПКБ-а и других успешних предузећа имплементира широм Србије, да направи регионалне аграрне политике, да олакша пословање приватних компанија и омогући њихов развој, да субвенционише транспорт прехрамбених производа до ЕУ и Русије...

И да у исто време уложи у образовање на свим нивоима, од основног до високог, јер су образовани људи мотор развоја сваке земље, закључио је Ђилас.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи