Читај ми!

Александар Ђорђевић нови директор БИА

Адвокат Александар Ђорђевић нови је директор Безбедносно-информативне агенције, одлучила је Влада Србије.

Александар Ђорђевић је на седници Владе Србије постављен за новог директора Безбедносно-информативне агенције (БИА).

Ђорђевић је адвокат, а на место шефа БИА долази после Небојше Родића, који је у оквиру реконструкције Владе постављен на место министра одбране. Именовање Ђорђевића претходно је прихваћено на седници Савета за националну безбедност.

У званичној биографији новог директора БИА, како пише Политика, стоји да је основну и средњу школу завршио у Чачку, а Правни факултет у Београду 1995. године. Од 1996. до 1998. године радио је у Окружном суду у Београду као приправник.

Године 1998. уписан је као адвокат у именик Адвокатске коморе Београда. Од 1998. до 2001. године радио је као адвокат у канцеларији Вељка Губерине у Београду, да би потом отворио сопствену адвокатску канцеларију.

Био је члан неколико управних одбора, између осталих и ФК Црвене звезде, у време када је клуб водио Владан Лукић. Адвокатску канцеларију имао је заједно са колегом Борисом Богдановићем, који је такође заступник клуба с "Маракане".

Ђорђевић је јануара 2005. замењен на месту правног заступника Дејана Миленковића Багзија, којег је заступао по службеној дужности. Од јануара ове године члан је Радне групе за измену Закона о саобраћају.

Агенција Танјуг наводи да је Александар Ђорђевић близак лидеру СНС-а и вицепремијеру Александру Вучићу.

Након постављења Небојше Родића на положај министра одбране, БИА више од месец дана није имала директора, а избор новог првог човека безбедносне агенције кочио је, према сопственој изјави, Александар Вучић.

Он је новинарима објаснио да није задовољан предложеним кандидатима, додавши да је то сувише важно место да би се донела пребрза одлука.

Ко су били предложени кандидати на које је Вучић имао замерке није познато, јер се у јавности веома мало писало о могућим Родићевим наследницима.

Након распада Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, на челу Ресора државне безбедности, односно Безбедносно-информативне агенције било је осам директора: Јовица Станишић (1991-1998), Раде Марковић (1998-2001), Горан Петровић (2001), Андрија Савић (2001-2003), Миша Милићевић (2003-2004), Раде Булатовић (2004-2008), Саша Вукадиновић (2008-2012), као и Небојша Родић (2012-2013).

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи