Читај ми!

Дачић: Ердоганова изјава провокација

Изјава турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана директна провокација Србије, каже премијер Србије Ивица Дачић. Влада ће упутити званичан протест због најаве хапшења и забране уласка министра Александра Вулина на територију Косова, рекао Дачић истакавши да је то кршење Бриселског споразума.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да је изјава турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана да је Турска Косово и да је Косово Турска, директна провокација Србије.

Дачић је, новинарима после конференције компаније Мајкрософт у Београду, рекао да ће Министарство иностраних послова Србије предузети одговарајуће мере, али није желео да прецизира на који начин ће то бити учињено.

"Ово није први пут да има оваквих изјава и овако нешто не сме да се дешава. Очигледно је да постоје неке изјаве које не иду у прилог јавно израженим жељама Турске да развија добре односе са Србијом", рекао је Дачић.

Дачић је подсетио да Србија и Турска имају потписане споразме о слободној трговини и укидању виза, и да такви споразуми постоје само међу пријатељским земљама, додајући да Турска има одређене интересе у Србији и целом региону.

"Много је фактора који се ризикују једном оваквом изјавом која је, по мом мишљењу, апсолутно беспотребна", нагласио је Дачић. 

Он је рекао и да се таквим изјавама не може градити нормализација односа између Београда и Приштине.

Дачић је истакао да "испада да је нормално и могуће" да турски премијер Реџеп Тајип Ердоган у оквиру предизборне кампање за локалне косовске изборе каже да је Косово Турска, а да није нормално и дозвољено "да ми кажемо да је Косово Србија".

"То не може тако у једној модерној Европи. Можда може у неким другим системима, али што се нас тиче, то није могуће", рекао је Дачић.

Протест због најаве хапшења Вулина

Говорећи о забрани уласка министру задуженом за Косово и Метохију Александру Вулину на Косово и најави његовог хапшења, Дачић је рекао да то представља кршење Бриселског споразума.

Дачић је нагласио да ће Влада упутити званичан протест због онога што се дешава на Косову. "Немојмо да ствари окрећемо наопако. Хајде да их поставимо на ноге, а не на главу", рекао је Дачић.

Тужилаштво у јужној Митровици покренуло је истрагу и затражило издавање потернице, јер је Вулин 17. октобра наводно илегално ушао на Косово, иако је имао забрану да то учини.

Премијер је рекао и да му је председник косовске владе Хашим Тачи рекао у присуству високе представнице ЕУ Кетрин Ештон да Вулин може "кад и где хоће" да иде на Косово, а да ће се за Дачића, председника Србије Томислава Николића и првог потпредседника Владе Александра Вучића посебно одлучивати.

"Забранили су му долазак вероватно зато што су се уплашили да ће Срби заиста изаћи на изборе", оценио је Дачић и додао да "некима на Косову апсолутно не одговара да постоји српски народ", нити да изађе на изборе.

Председник Владе је рекао и да Србији не одговара повећавање напетости и да је потребно да се смири ситуација како би српски народ могао да оствари своја права.

Дачић је додао да ће Приштина учинити све да демотивише Србе да изађу на изборе, јер јој не одговара њихов велики одзив на изборима.

Према његовим речима, и поред свих проблема Влада се труди да Срби изађу на изборе 3. новембра, јер је то у интересу српског народа. 

"Ако Срби не изађу у довољном броју, ризикујемо много. Зато је важно да постоји јединствен став српске владе и нашег народа који живи на Косову и Метохији", рекао је Дачић.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи