Читај ми!

Србија неће дозволити понижење

Срби са Косова протестовали испред Владе Србије због изјаве турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана да је Турска Косово и да је Косово Турска. Србија поштује снагу и величину Турске која жели мир са свима, али таква Србија неће дозволити већима да је понижавају, поручио вицепремијер Александар Вучић демонстрантима.

Више од хиљаду Срба са Косова и Метохије протестовало је испред Владе Србије. Вицепремијер Александар Вучић поручио је окупљенима да Србија поштује снагу и величину Турске, али да таква Србија неће дозволити већима да је понижавају. 

Вицепремијер је рекао и да је јуче целог дана чекао да "пријатељи из Брисела" реагују на изјаву турског премијера Реџепа Ердогана "Турска је Косово и Косово је Турска", поручивши Ердогану да "српски образ није прљавији и мањи од њиховог".

Како је могуће, питао је Вучић, да наши западни партнери не реагују на долазак премијера Турске и Албаније и на њихово учешће на политичком скупу Хашима Тачија, а истовремено забрањују Вулину да се појављује на Косову и да дође на скупове српске листе.

"Српским званичницима дозвољава се да посете манастире, али нисам видео да је Ердоган ишао у џамију, већ на политички скуп", навео је Вучић.  

Поновио је да је важно да Срби 3. новембра изађу на изборе "како бисмо добили још једну полугу утицаја и створили Заједницу српских општина и показали да не могу да нас поделе и посвађају".  

Вучић је рекао и да подржава све српске листе на локалним изборима на Космету заказаним за 3. новембар, али највише листу "Српска".

Потпредседник Владе је обећао је да ће посетити јужну покрајину пре локалних избора заједно са министром Александром Вулином, упркос томе што је Приштина Вулину забранила улазак у Покрајину.

"Ја вам кажем, а они нека хапсе кога год хоће. Заједно са Вулином доћи ћу и посетити сва ваша места на Косову и Метохији", рекао је Вучић.  

Вучић је нагласио да грађани Србије знају с којим се проблемима суочавају Срби с Косова, али од Срба у јужној покрајини затражио је да имају разумевања за "тешке одлуке" које доноси Влада Србије.

Срби са Косова и Метохије протестовали су због изјаве премијера Турске Реџепа Тајипа Ердогана, безбедносних проблема на Космету и локалних избора 3. новембра.

Незадовољни су и због тога што Вучићу и министру Александру Вулину није омогућено да иду на Косово.

Демонстранти су блокирали саобраћај у Немањиној улици и носили државне заставе Србије и транспаренте Грађанске иницијативе "Српска".

Обратио им се министар задужен за Косово и Метохију Александар Вулин, који је рекао да зна због чега су се окупили и да је тешко слушати да је Косово Турска.

Након што су им се обратили највиши државни функционери, аутобуси са косовским Србима упутили су се ауто-путем Београд-Ниш, према Космету. 

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи