Читај ми!

Косово, неправилности у бирачком списку

Бирачки списак на Косову у последње три године, између парламентарних и предстојећих локалних избора увећан за 200.000 људи. Тако је на списку више бирача него људи, а постоје и друге неправилности.

Број оних који су уписани у бирачки списак на Косову премашује број житеља. У бирачком списку има више десетина хиљада умрлих, имена су дуплирана, а групама бирача из једне општине дато је право гласања у другој општини.

У последње три године, између парламентарних и предстојећих локалних избора на Косову, бирачки списак је увећан за 200.000 бирача. На Косову сада има више бирача него становника. Такав бирачки списак недавно је одобрила Централна изборна комисија.

Члан Централне изборне комисије Ненад Рикало каже да то говори да нешто није добро урађено.

"И приштинска штампа и разни политички субјекти и посматрачи тврде да на бирачком списку има много преминулих, има много оних који не живе ту, тако да су ти бирачки спискови нереални", оцењује Рикало.

Има примера да у бирачком списку нема особа које је Централна изборна комисија прихватила као кандидата за одборника. Пример погрешно урађене евиденције бирача пронашли смо у Клокоту. Групи од око 700 бирача из ове општине омогућено је да гласа, али не за одборнике те општине.

"Иако их је Комесаријат за избеглице и расељена лица уредно регистровао, они су их намерно уписали у Витини, а ти бирачи немају никаквог интереса да тамо гласају", каже кандидат листе "Српска" за председника општине Срећко Спасић.

У групи српских невладиних организација окупљених око Коалиције за мониторинг избора истичу да није само бирачки списак споран, већ и нека персонална решења у Централној изборној комисији. Као пример наводе именовање Горана Здравковића на место заменика начелника Секретаријата Централне изборне комисије.

Србољуб Андрејевић из Коалиције за мониторинг избора каже да је тако "на месту техничког лица постављено високо позиционирано политичко лице" што, како каже, одмах ствара сумњу на евентуалне неправилности током предстојећих избора.

Манипулација гласовима бирача на Косову је током послератних избора била уобичајена. Дешавало се да у појединим општинама излазност буде већа и од 100 одсто уписаних бирача.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи