Читај ми!

Усвојене измене Закона о јавној својини

Посланици Скупштине Србије усвојили измене Закона о јавној својини, којима је продужен рок за упис права својине. Оштра полемика председника парламента Небојше Стефановића и посланика ДС-а.

14.23 - Са 131 гласом "за", посланици усвојили измене Закона о јавној својини.

13.12 - Полемика посланика напредњака и опозиције о стању у јавним предузећима, али и о посети страначких лидера Врбасу, где је у току кампања за локалне изборе.

11.10 -  Списак запослених у јавном сектору биће готов до краја месеца и Министарство финансија жели да утврди стање у јавним предузећима, рекао министар Лазар Крстић у парламенту. 

10.27 - Парламент почео расправу о амандманима на измене Закона о јавној својини.

Скупштина Србије изгласала је измене Закона о јавној својини, које предвиђају да се за још годину дана продужи рок у којем јавна предузећа, друштва капитала и њихова зависна друштва могу поднети захтев за упис права својине.

Први пут од када је постао члан Владе, седници је присуствовао министар финансија Лазар Крстић.

Крстић, који у парламенту бранио измене Закона о јавној својини, рекао је да се жели да се да одреди реалан рок.

"Министарство жели да спроводи политику да утврди стање у јавним предузећима и субјектима и то хоћемо да спроведемо што пре на начин да себи дамо реалне рокове, како не би поново за шест месеци дошли у ситуацију да мењамо законе и продужавамо рокове", навео је Крстић.

Крстић се извинио посланицима што није могао да присуствује у Скупштини Србије у петак, 4. октобра, када је уместо њега та законска решења бранио министар Игор Мировић.

Објаснио је да се претходних дана пуно радило на економским мерама и да је у петак разговарао са инвеститорима и због тога није могао да дође у парламент.

Крстић је указао да је постојећи Закон о јавној својини усвојен септембра 2011. године, а да његово неспровођење проблем не само актуелне већ и претходне владе, али да се тај проблем сада решава.

Рекао је да претпоставља да када је закон доношен, није постављен реалан рок.

Министар финансија је објаснио да је тај рок од годину дана сада одређен након консултација са великим системима и да је то сада рок у коме ће предузећа заиста то моћи да ураде.

Одговарајући на критику опозиције зашто су измене закона у последњем тренутку послате у скупштинску процедуру, Крстић је рекао да закон предвиђа "механизме претње" јавним предузећима уколико не попишу имовину.

"Уколико имате тај механизам, хоћете да га држите до последњег тренутка како би што више имовине било уписано по овом закону", рекао је Крстић, који је указао да су из ДС дошла три различита амандмана којим се тражи како продужење тог рока за три месеца, за шест месеци, а трећим да се тај рок уопште не продужи.

Заменик шефа посланика Демократске странке Јанко Веселиновић рекао је да за годину дана влада није успела да попише зграде, гараже и саобраћајнице на којима "расте коров" и поручио министру Крстићу да је требало да упозори директоре јавних предузећа да испуне своју обавезу.

"Како ћете активирати имовину за коју не знате да постоји? Многи од тих објеката и зграда зврје празне. Можда би се активирале да знате да уопште постоје", нагласио је Веселиновић и додао да директор Железница Драгољуб Симоновић и директор Србијагаса Душан Бајатовић вероватно имају малу плату па се нису сетили обавезе да упишу имовину.

Досадашњу расправу обележила је полемика посланика напредњака и опозиције о стању у јавним предузећима, али и о посети страначких лидера Врбасу, где је у току кампања за локалне изборе.

У расправи, председник парламента Небојша Стефановић, који је сео у посланичку клупу да би као представник СНС говорио о Закону, рекао је да претходна влада за десет година није успела да попише имовину јавних предузећа, а да су "врло успешно неки људи почели да пописују имовину по различитим острвима, страним банкама и офшор компанијама".

Стефановић је, одговарајући Јанку Веселиновићу из ДС-а, који је рекао да се на улазу у Врбас налази велики билборд "Добро дошли, председниче", постављен поводом доласка Александра Вучића у Врбас у оквиру кампање за локалне изборе и да је јуче у том граду било "десетине аутомобила која су трошила државни новац, рекао да постоји фасцинација Вучићевим ликом и делом".

"Кад говорите о Врбасу, не знам да ли сте мислили на Бојана Пајтића и функционере војвођанске владе или на конференцију коју су заједно држали Пајтић и Драган Ђилас на степеништу испред владе, не знам кад је више ротација било", рекао је Стефановић.

Посланици су разматрали три амандмана ДС-а на измене Закона о јавној својини које предвиђају да се за још годину дана продужи рок у којем јавна предузећа, друштва капитала и њихова зависна друштва имају рок да поднесу захтев за упис права својине, који истиче данас.

Влада и скупштински Одбор за финансије одбили су сва три амандмана Демократске странке, којима посланици траже да се рок продужи за три, шест месеци, односно да се не продужава.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи