Читај ми!

Апел за регистрацију расељених са КиМ

Власти у Приштини и косовска Централна изборна комисија покушавају да на сваки начин онемогуће расељеним лицима да гласају, тврди Коалиција за мониторинг избора и позива Европску комисију да хитно реагује и пронађе начин да се изврши регистрација расељених.

Група невладиних организација на Косову окупљена око "Коалиције за мониторинг избора" (КМИ) оценила је да се бриселски споразум не спроводи и да га власти у Приштини и Централна изборна комисија (ЦИК) опструирају.

КМИ подсећа да је у Бриселу договорено да ће и расељени са Косова и Метохије коначно остварити своје пуно право на гласање на локалним изборима заказаним за 3. новембар.

Коалиција сматра да је понашање власти у Приштини и Централне изборне комисије недемократско, јер покушавају да на сваки начин онемогуће расељена лица да гласају.

"Секретаријат ЦИК-а нема довољно техничких капацитета да региструје сва расељена лица са правом гласа, изборни материјал који је коришћен није био статусно неутралан и не постоји намера да се исти промени. ОЕБС је онемогућен да извршава своју техничку улогу, а такође рокови који су постављани за регистрацију расељених су били нереални и прекратки", наводи се у саопштењу групе српских невладиних организација.

"Читав случај је добио озбиљне размере дискриминације када је од 39.046 пријава пристиглих из Србије, прво прихваћено свега око 1.200 а након тога 6.593", истиче КМИ.

КМИ позива Европску Комисију, која је гарант Бриселског споразума, да хитно реагује и пронађе начин да власти у Приштини и косовски ЦИК ефикасно и брзо изврше регистрацију расељених лица.

"Право на гласање је елементарно право у свакој демократији и ако оно буде ускраћено на овим изборима лицима која су расељена са Косова и Метохије, оставиће озбиљне последице у будућим етничким односима на Косову, као и односима између Београда и Приштине", закључује КМИ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи