Динкић: Војводина мора бити мотор развоја Србије

Уједињени региони Србије даће пуну подршку доношењу Закона о финансирању Војводине јер та покрајина мора поново бити мотор развоја Србије, рекао Млађан Динкић на скупу на којем је формиран нови Покрајински одбор УРС-а.

Председник Уједињених региона Србије Млађан Динкић изјавио је у Новом Саду да ће та странка дати пуну подршку доношењу Закона о финансирању АП Војводине и поручио да Војводина мора поново да буде мотор развоја Србије.

УРС има припремљен нацрт законског предлога о финансирању Војводине и спреман је о њему да разговара са представницима покрајине и другима, као и да свесрдно помогне у доношењу тог важног закона, истакао је он на скупу на којем је формиран нови Покрајински одбор УРС.

Обраћајући се члановима покрајинског руководства те странке и гостима у Амфитеатру "Спенса", Динкић је рекао да идеја регионализације и децентрализације мора да успе у Србији, јер је дубоко праведна и поручио грађанима у покрајини да никад не траже од неког оно што им не припада али и да не дају оно што је њихово.

"Аутономија Војводине свакако, у оквиру Србије", рекао је Динкић наглашавајући да Војводина поново мора да буде мотор развоја Србије, у којем ће људи добро живети од свога рада, без обзира на то да ли ћемо ући у ЕУ јер, како је рекао, пријем у Унију не зависи само од нас.

Говорећи о политичким активностима УРС-а, он је напоменуо и да ће та странка предложити Народној скупштини доношење закона о директном избору градоначелника односно председника општина, као и одборника у општинама и градовима и додао да би та два законска предлога требало да иду у пакету.

Тражиће УРС и измене закона о територијалној организацији Србије како би Вршац, Кикинда и јос неки добили статус града а спремио је и Предлог закона о накнадама за шуме, воде и рудна богатства, како би приходе по тим основама имале и општине и покрајина а не само држава, казао је Динкић.

Напомињући да није случајност што је баш данас, на 13. годишњицу петооктобарских промена у Србији, формиран нови Покрајински одбор УРС, Динкић је истакао да се "за разлику од неких" поноси 5. октобром али је додао да се могло урадити више у протеклих 13 година.

Он се успротивио намери новог министра привреде Саше Радуловића да укине државни програм подстицаја инвестиција и отвања нових радних места и нагласио да је то "једина ствар која је била добра у ових шест година, што је потврђено на примеру довођења Фијата".

Извоз из Србије у јулу ове године износио је 1,1 милијарду евра, захваљујући пре свега Фијату, рекао је Динкић и подсетио да за атомобилску индустрију у нашој земљи ради још око 150 домаћих компанија.

Председник УРС-а је истакао и да већа пажња мора бити посвећена пољопривреди, у којој имамо велике могућности нарочито у Војводини и додао да је сарадња са УАЕ веома битан корак у развоју српског аграра.

У Војводини се мора радити и на унапређивању прехрамбене индустрије и енергетике, а покрајини су потребни и реиндустријализација као и развој услуга и сектора информационих технологија, казао је Динкић.

Учесницима скупа обратили су се и председник Покрајинског одбора УРС Ђорђе Ђукић, заменик председника тог одбора Ана Новаковић као и тројица од укупно пет потпредседника војвођанског одбора УРС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи