Читај ми!

Јовановић: Победа милиона људи, а не мит

Пети октобар није мит, већ победа милиона људи у Србији који су телима решили да бране изборну победу којом су свргли режим Слободана Милошевића, рекао лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић. Заборавити да је контрареволуција изведена 12. марта убиством премијера Зорана Ђинђића могу само они који намерно фалсификују истину, оценио Јовановић.

Председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић рекао је да 5. октобар није мит него победа милиона људи у Србији који су телима решили да бране изборну победу којом су свргли режим Слободана Милошевића.

"Данас причати о 5. октобру, а заборавити да је контрареволуција изведена 12. марта убиством премијера Зорана Ђинђића, то могу само они који намерно фалсификују истину", рекао је Јовановић агенцији Бета.

Јовановић, који је био високи званичник Ђинђићеве Демократске странке, упозорио је да је време после 2004. године било време организованог поништавања вредности на којима су грађани Србије победили 5. октобра и поништавања опредељења да се Србија уређује на принципима модернизације, подизања њене конкурентности, динамичности, тржишних реформи, евроатлантских интеграција.

"Протеклих 13 година није време једне политике. Ја бих рекао да је тих 13 година заправо комбинација три године реформи, наде, оптимизма уз много саплитања, модернизације земље од 2001. до 2004. и периода који је потом уследио, а који је био отворено или пузајуће удаљавање земље од извора 5. октобра", рекао је Јовановић.

"Они који данас, са 20 година закашњења, као политичари схватају оне вредности на којима је 5. октобар изведен, не би ни имали прилику за ту накнадну памет да им се нисмо супростатавили и победили пре 13 година. Проблем је само у томе што је данас Србији потребна политика за 2013. годину, за теме коју су данас важне, а не Дачићева, Николићева или Вучићева тиха признања колико су грешили", рекао је лидер ЛДП-а.

Како је навео, тринаест година је питање "зашто није било 6. октобра", а то је зато што је све оно што је урађено раскидом с Милошевићевом прошлошћу, враћањем Србије у Европу и свет, окретањем модернијој тржишној економији, победом у борби за отпис две трећине дуга земље узбунило и покренуло на преврат оне којима модерна Србија није одговарала и који су побеђени 5. октобра.

Јовановић је навео да је Србија данас, после толико година, земља која је поново дужна свету као и у време кад је срушен Милошевић, а образовање, чија је реформа покренута 2001. године, поново је враћено на маргине са којих Србија неће мрднути без нове образоване генерације.

"У ЕУ нас води (премијер Ивица) Дачић, пре подне радостан због пораза 5. октобра, поподне милошевићевски свадљив. Економија нам је комбинација друштвене својине и вечитог задуживања", навео је Јовановић.

Он је рекао да постоји и једно искуство дана пред 5. октобар које га данас мотивише.

"И тада је, само неколико дана пре победе, као и почетком те 2000. године, било много оних који у ту могућност нису веровали и стално добацивали како немамо шансе. Видим их и данас како су у све и у свакога разочарани. Ипак, и те људе је могуће покренути, као и тада, на оне промене које су данас Србији потребне. Потребно је само јасно политичко вођство и политички програм који људима неће изгледати као још једна јалова коалиција или изборна математика", рекао је Јовановић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи