Читај ми!

Штрахе: Чудна и сумњива одлука Приштине

Одлука о забрани уласка српским политичарима на Косово сумњива и мора бити критикована, оцењује лидер опозиционе Слободаске партије Аустрије Хајнц Кристијан Штрахе. Једино решење је аутономија за српску заједницу на Косову, каже Штрахе.

Лидер опозиционе Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц Кристијан Штрахе критиковао је одлуку приштинских власти о забрани уласка српских политичара на Косово.

"То је веома чудна одлука. Српским званичницима мора бити омогућено да посете српско становништво на Косову и да тамо учествују на манифестацијама са својим народом. Таква забрана је више него сумњива и мора бити критикована", рекао је Штрахе у изјави Танјугу.

Према речима лидера ФПО, једине партије која је на прошлонедељним парламентарним изборима значајно увећала број бирача и тако ојачала своју трећу позицију на политичкој сцени Аустрије, за српску мањину на Косову неопходно је да има најмање аутономију како би се очувала њена права.

"То до сада није био случај а важно је да се се међународног нивоа омогући постизање праведног, а не једностраног решења", сматра Штрахе.

Упитан шта мисли о иницијативи Немачке и Велике Британије да се напредак у преговорачком процесу Србије и ЕУ услови Косовом, Штрахе је одговорио да би Србија требало да инсистира на аутономији за Србе на Косову.

"То је основни предуслов, јер ако би добили аутономију то би за обе стране био праведан пут. Мишљења сам да би требало искористити пример Јужног Тирола", објаснио је Штрахе.

На питање да ли очекује да ће приступни преговори ЕУ са Србијом отпочети најкасније у јануару, Штрахе је указао да је "тако барем обећано" и да то треба испоштовати.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи