Читај ми!

Митинг "Српске" у Штрпцу

Грађанска иницијатива "Српска" митингом у Штрпцу почела кампању за изборе на КиМ. Скупу присуствовало око 5.000 Срба. Представници листе, коју подржавају српске власти, поручили да њихова победа значи очување плата, државних институција Србије и спречава албанизацију српских средина на Космету.

У Штрпцу је предизборним скупом Грађанске иницијативе "Српска" и званично почела кампања те листе за локалне изборе на Косову заказане за 3. новембар. Иницијатива "Српска" је у изборну трку ушла уз подршку Владе Србије и председника Томислава Николића.

Скупу је присуствовало око пет хиљада Срба из свих делова Покрајине, а представници листе "Српска", коју подржавају Влада Србије и председник Томислав Николић, поручили су да њихова победа значи очување плата, државних институција Србије и спречава албанизацију српских средина на Космету.

Митингу, који је почео интонирањем химне "Боже правде", присуствовали су кандидати за градоначелнике и одборнике ове листе, коју је подржала Влада Србије.

Кандидат за градоначелника Општине Штрпце на косовским изборима Иван Реџић обећао је нова улагања у општину и развој пољопривреде, по чему је овај крај познат. Реџић је рекао да се победом листе "Српска" обезбеђује формирање Заједнице српских општина, која је гарант опстанка Срба на овом простору.

"Немамо права да правимо грешку 3. новембра. Поправног нема. Ја ћу гласати за Српску, позивам и вас да гласате за Српску. Живела Србија", поручио је Реџић. 

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Мирко Крлић поздравио је окупљене речима "Ко то каже Србија је мала" и рекао да жали што скупу не присуствују Александар Вулин и Ивица Дачић.

"Они који су им забранили долазак не знају нешто. Не знају шта је то Косово. Усијане главе у Приштини то не знају. Косово је простор између Срба и неба. Не може се на небо ако се не иде тим путем. Не може ни један Србин из Бањалуке, ни из Книна, ни из Београда, ни из Суботице, ако преко Косова тај пут не прође. Зато Косово мора заувек остати српско", рекао је Крлић.

Грађанима се обратио се и Бранимир Стојановић који је рекао да је ово прва прилика, после 14 година, када Срби могу слободно да одлучују о својој даљој будућности.

Како је рекао, Срби на Космету су данас на првом кораку да то право поново узму у своје руке и да никада "не дозволе да најгори одлучују" о њима, да никада нико не продаје њихове интересе за свој џеп, да никада нико нема тај луксуз да буде представник Срба и "да ћути док се Србину отима земља".

"Овде смо се окупили да им кажемо да изваде из ушију евре које су им нагурали да их однесу у цркву и затраже опрост за своје грешке", рекао је Стојановић.

"Бојкот избора најгори избор" 

На скупу су говорили и начелник Косовског округа Владета Костић, као и други представници институција на Косову које финасира Влада Србије. Поруке Владе пренео је Мирко Крлић, помоћник Александра Вулина, истичући да је бојкот избора најгори избор.

"Како ће то Република Србија да помаже, како ће то Република Србија да финансира школовање и здравство, социјална давања, ако наше општине, ваша места не воде Срби. Преко Приштине која је сада забранила долазак премијеру и министру? Хоће ли тако то ићи. Је л' мислите да је тако могуће? Због тога морамо на изборе. Морамо за победу", поручује Крлић.

На митингу је уследио позив свим Србима на Косову који имају примања од Владе Србије да не размишљају за кога ће гласати. Директор Дома здравља у Штрпцу Радојко Савић каже да нема алтернативе.

"Да наше школство остане наше, да наше здравство остане наше и да наша Шара остане наша. Алтернативе нема. Тога треба да будемо сви свесни. Српска је оживела, нека нарасте и порасте. Нека живи Србија", рекао је Савић окупљенима.

Скуп је одржан испред зграде општине Штрпце, а на њему су се могле видети присталице и симпатизери "Српске" из свих делова Косова.

Окупљени су носили државне заставе и заставе на којима је исписано "Српска", пароле на којима је стајало "Гласај Српску, гради Српску", "Гласај Српску, гласаш Србију", "Дајмо Србији глас, гласаш Српску" и сличне.

Да је у току изборна кампања у Штрпцу могло се закључити и по билбордима и постерима који су излепљени у овом граду.

У Штрпце је данас требало да дођу премијер Србије Ивица Дачић и министар без портфеља задужен за КиМ Александар Вулин, али су њихов долазак на Косово онемогућиле приштинске власти, које су донеле одлуку о забрани доласка српским званичницима на Косово док траје кампања.

Предизборна кампања на Косову, која је почела јуче, завршава се 1. новембра. Централна изборна комисија Косова регистровала је 103 политичка субјекта и близу осам хиљада кандидата за учешће на локалним изборима на Косову.

Од 103 регистрована политичка субјекта, 50 је из редова албанске заједнице, 31 српске, три турске, девет бошњачке, три црногорске, један горанске, по два из ашкалијске и ромске заједнице и по један из египћанске и хрватске заједнице.

Изборе на Косову, како је најављено, посматраће изузетно велики број међународних и домаћих посматрача.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи