Читај ми!

Полемика због неуписане својине

Седницу парламентарног одбора за финансије обележила полемика посланика ДС-а и бившег министра Божидара Ђелића и владајуће већине о томе ко је крив што јавна предузећа нису уписала својину у предвиђеном року који истиче за два дана.

Полемика посланика Демократске странке и бившег министра Божидара Ђелића и владајуће већине о томе ко је крив што јавна предузећа нису уписала својину у предвиђеном року који истиче за два дана, 6. октобра, обележила је седницу Одбора Скупштине Србије за финансије.

Закон о јавној својини усвојен је 2011. у време Владе коју је предводила ДС и прописивао је рок од две године за упис својине.

Садашња влада предложила је продужење тог рока за годину дана јер јавна предузећа нису уписала својину.

Члан одбора Божидар Ђелић из ДС, који је 2011. бранио у парламенту Закон о јавној својини и био његов предлагач, оценио је да је недопустиво што министар финансија Лазар Крстић није дошао на седницу Одбора.

Ђелић је на седници, којој је присуствовала помоћница министра финансија Радмила Јагодић, навео да Крстић осим што "извлачи лозове и додељује награде" није рекао ни реч о финансијама.

"Сви у Влади Србије говоре о финансијама осим њега. Права слика Владе је да ништа не ради. Данас имамо празну столицу непостојећег министра који још није рекао ни реченицу о томе куда иду јавне финансије", казао је Ђелић и упозорио на, како је навео, ризик да се настави "аматеризам" у вођењу јавних финансија.

Ђелић је навео да се убрзо после усвајања тог закона 2011. ушло у изборну кампању и да је сва одговорност што закон није спроведен на садашњој Влади.

Члан Одбора Зоран Касаловић из владајуће Социјалистичке партије Србије рекао је да је немогуће приписати сву кривицу садашњој Влади јер је део одговорности што у предвиђеном року није уписана својина јавних предузећа и на Влади Мирка Цветковића и да кривицу деле две владе.

Поводом негодовања Ђелића што министар финансија не присуствује седници Одбора, члан Одбора из СНС-а Драган Томић је рекао да није пристојно замерати било шта министру Крстићу који је тек недавно преузео функцију и оптужио Ђелића да је протагониста финансијског система у којем се Србија налази због централизације и тајкунизације коју је спроводила претходна влада.

Помоћница министра финансија Радмила Јагодић рекла је да не зна да ли ико може да одговори зашто тај посао није завршен у предвиђеном року и да се нико у држави није трудио да сазна шта је његова имовина.

"Нека јавна предузећа се нису пријавила ни код Дирекције за имовину. Имам у Министарству гомиле папира, више од пола метра, и треба да гледам како су оснивана предузећа 1958. и 60-их година (прошлог века). Нерад нас је довео довде", навела је Јагодићева.

Јагодићева је рекла да јавна предузећа и друштва капитала нису успела да се упишу у јавну евиденцију непокретности јер велики број тих предузећа није имао ни одговарајуће акте, а као проблем навела је и то што су оснивачки акти неких предузећа "тако широко постављени".

Ђелић је затражио од председнице Одбора за финансије Весне Ковач из Уједињених региона Србије да до краја године сазове седницу тог скупштинског тела о спровођењу Закона о јавној својини и Закона о реституцији.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић прекинуо је текућу седницу са више од 20 тачака дневног реда како би посланици данас, на новој седници, размотрили измене Закона о јавној својини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи