Читај ми!

Пантић: Неправилности у бирачком списку

У бирачком списку за локалне изборе у Косовској Митровици постоје бројне неправилности које, ако се не отклоне, могу директно да утичу на изборни резултат, оцењује заменик директора Владине Канцеларије за Косово и Метохију Крстимир Пантић.

Заменик директора Владине Канцеларије за Косово и Метохију Крстимир Пантић рекао је да у бирачком списку за локалне изборе у Косовској Митровици постоје бројне неправилности које, ако се не отклоне, могу директно да утичу на изборни резултат.

Пантић који је и кандидат грађанске иницијативе "Српска" за градоначелника Косовске Митровице, рекао је у интервјуу Танјугу да је шест хиљада Албанаца, који никада нису живели у северном делу Косовске Митровице, уписано у бирачки списак да гласа у северном делу града.

"На тај начин Албанци покушавају да промене етничку структуру становништва, да утичу директно на резултате гласања и да на непоштен начин доведу на власт албанске политичке партије и оне странке које су њима блиске", упозорио је Пантић.

У Косовској Митровици постоји проблем са бирачким списковима који је можда много већи него у осталим општинама на Косову, рекао је Пантић, тврдећи да је велики број грађана српске националности који живе у северном делу Митровице уписан у бирачки списак, али са правом гласа у јужном делу Митровице.

"Ја очекујем да ће Влада Србије, односно радна група која је формирана у разговорима са представницима ОЕБС-а доказату да ти Албанци никада нису живели у северном делу Косовске Митровице, да немају право гласа и да ће та неправилност бити у најскорије време отклоњена", рекао је Пантић.

Пантић је нагласио да предстојећи избори на Косову и Метохији нису избори на којима ће држава Србија и Срби који буду изашли на њих признати тзв. независност Косова, већ да су то избори на којима ће грађани одлучивати да ли и даље желе да буде део Републике Србије.

Учешћем на изборима јачају српске институције 

Како је рекао, учешћем на предстојећим изборима на Косову 3. новемвра Срби ће ојачати српске институције које ће добити након избора потпун легитимитет и легалитет од стране међунаридне заједнице.

"Сада ћемо имати потпун легалитет и легитимитет и много јачу снагу када се будемо супростављали намерама Приштине да на северу Косова успостави законе и правила тзв. државе Косово", рекао је Пантић.

Подсетио да је бриселски споразум статусно неутралан и да се након локалних избора неће у суштини променити ништа осим што ће, како је оценио, новоизабрани представници српског народа имати пун капацитет, бити равноправни саговорници међународне заједнице и са пуним правом ће моћи на још јачи начин да заступају интересе српског народа.

Пантић је истакао да је постало очигледно да властима у Приштини не одговара масован излазак Срба на биралишта 3. новембра и да је евидентно да ће, уколико масовно изађу на изборе Срби имати власт у десетак општина на Косову и Метохији што је скоро трећина територије.

"То ни Хашиму Тачију ни било коме другом у Приштини не одговора и они ће учинити све да обесхрабре излазак Срба на ове локалне изборе, учиниће све да се смањи број Срба који имају право гласа", истакао је Пантић.

Говорећи о Заједница српских општина, Пантић је навео да је она веома битна и да представља ентитет у оквиру покрајине, а не у оквиру независног Косова, због чега је значајно да људи схвате да ЗСО није, како неки тврде, асоцијација која неће имати никаква овлашћења.

"ЗСО ће имати веома јасна овалашћења, јасне задатке, она ће имати за циљ да окупи све Србе на Косову и Метохији и да их кроз институције Заједнице сачува на Косову и Метохији, да сачува Србе у оним општинама из којих нису протерани, а имаће и директну везу са Београдом", закључио је Пантић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи