Читај ми!

Косовски избори, преко Брисела до Штрпца

Брисел брзо реаговао на нове тензије у односима Београда и Приштине. Дачић и Тачи у понедељак са Ештоновом. Приштина одмах ублажила реторику - нема забране посета српским званичницима. Америка без коментара.

Уместо да у петак путује у Штрпце, премијер Србије Ивица Дачић ће у понедељак у Брисел. Ванредни састанак са Хашимом Тачијем заказала је висока представница ЕУ Кетрин Ештон. Приштина ретерирала после оштрих најава забране посета српским званичницима.

Почетак изборне кампање на Косову у сенци је проблема са локалним изборима. Најава приштинских власти да ће забранити улазак званичницима Србије - добија контрадикторна образложења.

Једно је да се не забрањује улазак свима, већ да је то урађено само једном и то Ивици Дачићу. Друго да та одлука и не постоји.

Брисел је сазвао хитан састанак двојице премијера.

"Анализираће напредак у спровођењу договора из дијалога уочи избора 3. новембра", рекла је Маја Коцијанчич, портпарол Кетрин Ештон.

Брисел је за сада без коментара на одлуке Приштине и реакције Београда. Поручују у контакту су са обе стране и прате догађаје. Са којом поруком ће ићи у престоницу европске администрације премијер не открива.

Ивица Дачић, за портал Телеграф оцењује да ће забрана утицати на даље разговоре

"Србија ће знати које ће потезе вући и како да реагује и све ово ће знатно утицати на преговарачки процес Београда и Приштине у Бриселу", навео је Дачић.

Београд је хтео односе поверења , а добио је питање регуларности избора - у Стразбуру констатује председник државе. Томислав Николић ипак, подвлачи да су власти Србије опредељене за дијалог.

"Београд ће покушати у сарадњи са ЕУ да ову одлуку институција из Приштине промени, а уколико не буде промењана онда ћемо наравно разговарати да видимо да ли ми треба да учествујемо у нечему што би потпуно самостално спроводила администрација из Приштине и да ли можете да одржите изборе без икакве кмапње", поручио је председник Николић.

Приштински званичници су већи део дана уверавали јавност да је одлука о забрани посета српским званичницима током предизборне кампање коначна. Ипак, током послеподнева косовска министарка за европске интеграције, Вљора Читаку на Твитеру је објавила да је дошло до неспоразума.

"Дошло је до забуне. Нема забране за долазак српских званичника на Косово. Само Дачићу смо рекли НЕ. То је све", навела је косовска министарка за европске интеграције Вљора Читаку на свом Твитер налогу. 

О одлуци да се Дачићу забрани посета Штрпцу, изјаснио се и косовски премијер Хашим Тачи који је рекао да се косовске институције самостално донеле ту одлуку.

"Ми смо радили и наставићемо да будемо обазриви према ЕУ и САД, тако да смо и у овим околностима кренули на веома обазрив начин", рекао је Тачи.

Помоћник министра спољних послова Косова Петрит Селими рекао је за РТС да је случај да тај специфичан захтев није потврђен од стране министарства правде.

На питање шта би било ако би Александар Вучић хтео да дође, Селими каже да зависи од разлога и захтева и да не може да пресуђује о захтеву који није послат.

На констатацију да ако буде желео да учетвује на неком партијском скупу, Селими каже да је то домен министарства правде.

"Верујем да није ни логично нити правно нормално да буде партијских скупова где званичници суседних земаља учествују", навео је Селими.

Део аналитичара са Косова не слаже се са одлуком матичне владе

„У времену кад су сви опредељени за отвореност и интеграције, сарадњу, мислим да је нелогично забрањивати било шта па и долазак или одлазак функционера" рекао је аналитичар Бехљуј Бећај.

Из Приштине стижу и оптужбе на адресу министра Александра Вулина. Потпредседник косовске скупштине тврди да је Вулин последњим наступима и изјавама испровоцирао тамошњу владу да донесе одлуку о забрани.

Министар негира оптужбе и понавља да нема ничег спорног у његовом позиву да се гласа за листу "Српска".

Сједињене Америчке Државе нису желеле претерано да коментаришу нове тензије на Косову, наводећи да Вашингтон очекује да обе стране да спроведу до сада постигнуте договоре.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи