Читај ми!

Почетак нове етапе на путу ка ЕУ

Министар правде Никола Селаковић и главни преговарач Тања Мишчевић започели поступак упознавања с правном тековином ЕУ у правосуђу и темељним правима. Србија је почетак скрининга дочекала спремна, поручио је Селаковић. Партнерски однос са ЕУ подразумева много већу отвореност, али и већи степен оцењивања од стране ЕУ, оценила Мишчевићева.

У Бриселу почеo експланаторни скрининг, којим се отвара нова етапа на путу Србије према чланству у Европској унији. Министар правде Никола Селаковић поручио је да је Србија скрининг дочекала спремна. Први дан дубинске анализе усаглашености српских закона са правом и одредбама Европске уније "завршио се успешно", написао је вечерас на Твитеру европски комесар за проширење Штефан Филе.

Реч је о дуготрајном процесу снимања стања којим се утврђује усклађеност правног и економског система Србије са европским стандардима, чиме се стварају темељи за преговоре о придруживању који треба да почну најкасније у јануару следеће године.

"Данашњи дан за грађане Србије има вишеструки значај", рекао је Селаковић обраћајући се експертима Европске комисије који данас српској делегацији формално представљају правне стандарде ЕУ у вези са поглављем 23, које се односи на правосуђе и основна људска права.

"Србија је овај дан дуго ишчекивала, али то не значи да је у том ишчекивању спавала", истакао је министар.

Селаковић је представио досадашње резултате текуће реформе правосуђа и указао на то да је већ доста учињено на исправљању грешака из претходног периода, а осврнуо се и на Националну стратегију за борбу против корупције и на Акциони план за њено спровођење.

"Данашњи експланаторни скрининг представља прилику да истовремено, на једном месту стекнемо преглед сублимиране садржине кључних докумената који постављају стандарде у области правосуђа, борбе против корупције и заштите људских права, али и да добијемо неопходна објашњења", рекао је Стефановић.

Министар је рекао и да ће следеће године у ово време српско правосуђе бити знатно ближе европским начелима и да ће Србија бити, "као што је увек била, гарант људских права и слобода".

Селаковић је изјавио да је Европска комисија позитивно оценила резултате које је постигло његово министарство и да су кључни стандарди којима правосуђе треба да тежи независност, ефикасност и предвидивост.

"Охрабрује то што смо данас били суочени са похвалама ЕК, нарочито кад је реч о нормативној управи, стратешком планирању и борби против организованог криминала и корупције", рекао је Селаковић новинарима у паузи првог дана експланаторног скрининга.

Партнерски однос са Европском унијом

Мишчевићева је изјавила након почетка скрининга у Бриселу да је Србија ушла у нову фазу односа са ЕУ.

"Од данас почиње нови третман Србије, не више као треће земље, него као будуће чланице ЕУ", рекла је Мишчевићева у паузи разговора са експертима Европске комисије у вези са поглављем 23 које се тиче правосуђа и основних људских права.

Она је нагласила да тај нови, партнерски однос са ЕУ подразумева много већу отвореност, али и већи степен оцењивања од стране ЕУ него што је то до сада био случај.

"Нисмо само ми то рекли, и Комисија је оценила да је реч о историјском моменту", рекла је Мишчевићева.

Експланаторни скрининг, који представља процес снимања усклађености српских закона и прописа са ЕУ наставиће се и сутра, такође о поглављу 23, док ће следеће недеље бити речи о праву, безбедности и људским слободама, које третира поглавље 24. 

Бројна делегација Србије, у којој је осим Селаковића и шефица српског преговарачког тима Тања Мишчевић, остаће у Бриселу и сутра, а другог дана скрининга биће им представљени европски стандарди у вези са поглављем 24 које третира права, слободе и безбедност.

Према речима Петера Стана, портпарола европског комесара за проширење, овде је реч о техничком, а не политичком процесу.

Како је потврђено у Европској комисији, то претходи "дубинској анализи - скринингу", чиме се утврђује усаглашеност закона у Србији са прописима Европске уније за свако поглавље током будућих преговора о пријему.

Тим Европске комисије предводи шеф "Јединице Србија" Мирјам Феран.

Почетком децембра Србија ће бити позвана да Европској комисији поднесе исцрпан извештај о томе у коликој мери је спремна за преговоре о ооглављу 23 - о правосуђу и темељним правима, на основу чега ће Европска комисија сачинити свеобухватну анализу за Савет министара ЕУ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи