Читај ми!

Мировић: Не делим општине на наше и њихове

Игор Мировић рекао да Министарство регионалног развоја неће делити регионе и општине на "наше" и "њихове", већ према томе колика им је помоћ потребна. Да би се општине равномерно развијале, потребни су акција и план, које ће министарство ускоро представити, каже Мировић.

Министар регионалног развоја и локалне самоуправе Игор Мировић најавио је изградњу нових индустријских зона у Србији и обећао општинама добру сарадњу са Министарством, без политичких препрека у реализацији добрих пројеката.

Мировић је у интервјуу Танјугу рекао да општине могу да очекују отворена врата Министарства и дијалог о свим питањима, помоћ приликом израде пројеката, као и указивање на пројекте који су значајни за економски развој појединих општина и региона.

"Често се због утицаја појединих странака и разних политичких идеја у општинама може наићи на препреке у реализацији пројеката, али ја сам заиста изразито против тога. Не делим општине на 'наше' и 'њихове', већ пре свега на оне којима је потребна већа помоћ и на оне које могу саме или уз малу помоћ Министарства да прескоче степеницу више", рекао је Мировић.

Како је рекао, приоритет Министарства за регионални развој и локалну самоуправу је реализација пројеката у регионима и у областима у Србији, које имају развојни значај и око којих се окупило више општина, а као пример таквог пројекта навео је изградњу бране Ровни у Ваљеву.

"Тај пројекат има значај за више општина и доприноси не само квалитетнијем животу грађана већ и привредном и економском развоју појединих области, јер обезбеђује сигурно водоснабдевање и смањује губитке у јавним предузећима", оценио је Мировић.

Рекао је да ће Министарство доследно поштовати законе и уредбе који су класификовали регионе и општине према степену развијености и подстицати пројекте у мање развијене делове Србије.

Наставак важних пројеката

Министар је најавио и да ће бити настављени сви значајни и добри пројекти, као што су изградња аутопута од Појата до Прељине и од Новог Сада до Руме, као и пројекат завршетка изградње пута од Крагујевца до Баточине.

"То су три велика пројекта која морамо завршити у једном разумном року. Прва два морамо почети и завршити у складу са уговором. Пут од Крагујевца до Баточине морамо завршити, јер се он већ дуго година ради, део је државног аранжмана са компанијом 'Фијат' и приступа радним и пословним зонама у Крагујевцу", оценио је Мировић.

Како је рекао, биће направљена анализа о концепцији рада и структури реализације пројеката и све оно што не доприноси директно привредном развоју појединих крајева, Mинистарство неће финансирати.

Мировић је рекао да нови пројекти зависе од укупне финансијске снаге државе и од могућности да се из укупног буџета део средстава усмери на значајне пројекте у појединим општинама и појединим областима у Србији, али да ће се потрудити да се у буџету за 2014. годину обезбеди више новца.

На питање шта је потребно да би се општине Србије равномерно развијале, Мировић је оценио да је пре свега потребна акција и план, који ће то министарство ускоро представити.

"Мислим да ћемо успешно реорганизовати Министарство и да ћемо подстицати и Националну агенцију за регионални развој и локалне и регионалне агенције да плански приступају пројектима и да едукујемо оне општине у којима још не постоји свест и знање о томе да је пројекте неопходно развијати у складу са одговарајућим стандардима", нагласио је Мировић.

Поручио је да општине треба да се удружују, и да представе оне пројекте који ће, по свом карактеру и по свом значају, моћи да стану у ред најважнијих пројеката у Србији и да као такви добију помоћ и међународних фондова.

Помоћ за изградњу пословних зона

План је, како је навео, да се у складу са буџетом за 2014. годину дефинише посебан програм помоћи у изградњи радних и пословних зона у оним општинама у којима их нема.

Према подацима из локалних самоуправа, у Србији постоје 92 радне и пословне зоне, док око 40 општина нема на овај начин опремљен простор.

"Ово је прилика да евентуално кроз нови програм Министарства дефинишемо помоћ општинама приликом изградње радних и пословних зона, или да тамо где већ и постоје радне и пословне зоне, учествујемо у додатној изградњи инфраструктуре у њима", рекао је министар.

Показало се, како наводи, да оне општине које имају спремне пословне зоне, у којима влада комерцијални дух и које имају добру инфраструктуру, имају предност у привлачењу домаћих и страних инвеститора.

Мировић је најавио и да ће у наредних неколико месеци представити измене и допуне Закона о локалној самоуправи и објаснио да се не ради о некаквим револуционалним изменама, већ о изменама које треба да побољшају функционисање локалних самоуправа и допринесу бољем вршењу надлежности које оне имају.

Веома брзо ће, како наводи, бити дефинисана и национална стратегија регионалног развоја, као посебно важан документ за развој региона у Србији.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи