Читај ми!

Јоксимовић: Немачка политика се не мења

Велико интересовање за изборе у Немачкој, али и релативно спокојство, јер сви очекују да ће Ангела Меркел наставити да води земљу, оцењује председница Центра за спољну политику Александра Јоксимовић. Односи Београда и Приштине биће део константног преговарачког процеса са ЕУ, сматра Јоксимовић.

Председница Центра за спољну политику Александра Јоксимовић сматра да је још увек рано говорити ко ће са Ангелом Меркел заједно владати Немачком, али да се очекује да се, без обзира на то ко буде партнер у владајућој коалицији, спољна политика Немачке неће мењати.

"Највећи конкуренти су социјалдемократе и либерали. Уколико либерали не пређу цензус, сасвим сигурно је да ће бити преговора о великој коалицији, али с обзиром на то да је Пер Штајнбрик, лидер социјалдемократа, унапред најавио да није расположен за такву идеју, очекују нас тешки преговори о саставу такве коалиције", рекла је Јоксимовић гостујући у Дневнику РТС-а.

Према њеним речима, без обзира на велико интересовање и светских медија и свих великих светских центара за изборе у Немачкој, влада и некакво релативно спокојство, имајући у виду да сви очекују да ће Ангела Меркел наставити да води Немачку.

То значи да се, како каже, без обзира на то ко буде партнер Ангеле Меркел у владајућој коалицији, политика, нарочито спољна политика Немачке, неће мењати.

На питање који су изазови за немачког канцелара у наредне четири године, Јоксимовић одговара да је криза у еврозони кључна тема у којој Немачка представља стожер одлучивања и покушаја да се евро као валута одбрани.

Према њеним речима, Ангела Меркел ће, у том контексту, сигурно инсистирати на снажнијој економској унији.

"Истовремено, Меркелова је недавно дала одређне изјаве о политичкој будућности Европске уније, у смислу да би Брисел могао да врати неке од ингеренција земљама чланицама. Таква врста изјава погодује британском премијеру Камерону. Но, и даље је неизвесно у ком правцу ће Немачка доносити одлуке када је у питању стратешки развоје ЕУ, а нарочито када је у питању евроинтеграције", сматра Јоксимовић.

Немачка, према њеним речима, показује једну врсту уздржаности када су у питању кризна жаришта у свету, па се не очекује да Немачка у случају Сирије подржи или учествује у евентуалној интервенцији.

Немачки услови за Србију

Говорећи о евентуалним новим условима за Србију на путу ка ЕУ, Јоксимовић каже да морамо имати у виду да су на одређен начин супротстављени интереси Србије и Европске уније када су одређене теме у питању.

"Србија тежи да што брже иде ка евроинтеграција, а ЕУ да се што пре реши однос између Београда и Приштине. И у та два супротстављена интереса стално се крећемо у некаквим оквирима, не могу да кажем условљавања, али очекивања шта Србија треба да учини на путу ка ЕУ", каже Јоксимовић.

Према њеним речима, имајући у виду замор интеграцијама, тешко је очекивати да ће се Европска унија, на челу са Немачком која у томе има пресудан глас, одлучити да поново уведе неки од проблема.

Док се не испуне сви критеријуми, оцењује Јоксимовић, тешко да се може очекивати да ће доћи до новог таласа проширења.

"Има много спекулација код нас шта су услови које Србија мора испунити. Оно што је чињеница јесте да је учињен огороман напредак постизањем Бриселског споразума. Међутим, само постизање споразума, није довољан гарант да ће се тај споразум примењивати и Немачка је та која је јавно формулисала неопходност примене споразума како би дошло до следећег корака ка интеграцији Србије у ЕУ", каже Јоксимовић.

Она каже да је већ добар део имплементиран, јер је постигнут договор о телекомуникацијама и енергетици, али да су избори један од преломних тренутака и тестова.

"Према томе, искрено се надам да по окончању избора, неће постојати никакве препреке у вези са отпочињањем преговора. Истовремено морамо имати у виду да ће односи Београда и Приштине остати део константног преговарачког процеса са ЕУ, односно да ће очекивање нормализације односа са Приштином остати константно на дневном реду и око тога не треба да буде било какве дилеме или изненађења", истиче Јоксимовић.

На питање да ли Берлин другачије мери примену Бриселског споразума од других чланица ЕУ, Јоксимовићева каже да Немачка увек јасно формулише каква су очекивања.

"Постоје чланице Уније које би се благонаклоније односиле према темпу онога што треба да се имплементира, али истовремено морамо имати у виду да је јачина немачког гласа у ЕУ много већа од неких других чланица. У том контексту, оно што Немачка зацрта као одређени пут јесте нешто што, без сваке дилеме, ниједна од земаља чланица, ни потенцијалних кандидата не може заобићи", закључује Јоксимовић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи