Читај ми!

Отворен пут јачању економске сарадње

Посета украјинске државне делегације Србији отвара пут јачању економске сарадње и заустављању пада трговинске размене, оценили председници Томислав Николић и Виктор Јанукович. Одлуку о улагању у смедеревску Железару донећемо после стручне анализе, каже украјински шеф државе. Потписано шест споразума којима се омогућава унапређење сарадње у више области.

Председници Србије и Украјине Томислав Николић и Виктор Јанукович сложили су се да су две земље стратешки опредељене за ЕУ, а да ће приоритет у међусобној сарадњи бити првенствено економија. 

Николић и Јанукович оценили су да посета украјинске државне делегације Србији отвара пут јачању економске сарадње и заустављању пада трговинске размене, који постоји још од 2008. године када је достигла рекордни износ од 858,9 милиона долара.

Николић је рекао да је то прва званична посета Јануковича Србији, као и да је са својим колегом размотрио велики број питања, пре свега у области економије и енергетике.

"Констатовали смо да је обим трговинске размене у паду и на томе ћемо морати интензивно да радимо. Међувладина комисија две земље имаће доста посла. Србија и Украјина посебно развијају своје потенцијале на пољу енергетике. Договорили смо се да наставимо разговоре на тему потписивања споразума о слободној трговини", рекао је Николић.

Председник Србије рекао је да се нада да ће се чешће сретати са председником Украјине пошто је то очигледно у интересу грађана две земље.

"И Србија и Украјина су стратешки опредељене ка ЕУ... и две земље чине максималне напоре на испуњењу свих услова како би европски пут постао реалност у најкраћем могућем року", поручио је председник Србије.

Јанукович је изјавио да је за Украјину веома занимљиво успешно искуство Србије у њеним односима са ЕУ и најавио је да ће две стране наставити да активно воде дијалог чији је циљ узајамна подршка на путу евроинтеграција. 

"Током посете је потписано више споразума у области инвестиција, образовања и културе. Председник Јанукович и ја смо потписали заједничку изјаву у којој смо прокламовали правце сарадње две земље", рекао је Николић.

Николић је рекао да је са Јануковичем договорио сарадњу у међународним организацијама, као и јачање сарадње у области енергетике и економије.

Јанукович је указао да постоји "неискоришћени потенцијал за економску сарадњу", као и да је у плану одржавање украјинско-српског бизнис форума у Србији. Тај форум би, према његовим речима, требало да допринесе развоју економске сарадње и додатно мотивише предузетнике из обеју земаља и помогне им.

Николић је изразио наду да ће две државе интезивирати контакте, а Јанукович је рекао да Украјина ове године очекује посету премијера Србије.

Јанукович је најавио и јачање сарадње између региона јер ће то, како је истакао, допринети не само развоју самих региона, инфраструктуре и свакодневног живота грађана, већ и повећању робне размене између две земље. 

Председник Србије захвалио је Украјини на учешћу њеног међународног контигента на Косову и Метохији и на принципијелном ставу и подршци очувању територијалног интегритета Србије.

Јанукович је рекао да су везе две државе тесне и да су створени добро услови за даље јачање сарадње.

"Дневни ред данас је био богат, потписали смо важне споразуме о сарадњи у разним областима, договорили се о јачању билатералне сарадње, сарадњи у међународним организацијама, посебно у ОЕБС-у", рекао је Јанукович.

Он је рекао да постоји велики неискоришћени потенцијал за сарадњу, међусобну трговину и инвестиције и као пример навео саобраћај, машиноградњу, енергетику.

Јанукович је рекао да је данашња посета фактички отвара пут раду међувладине мешовите комисије за економску сарадњу.

Николић и Јанукович су се сложили да ће сарадњу унапређивати и у оквиру украјинског председавања ОЕБС-ом ове године, односно српског 2015. године. 

Украјина заинтересована за Железару 

Украјински предсеник изјавио је да је његова земља заинтересовна за Железару Смедерево, али да ће коначну одлуку о ступању у стратешко партнерство донети након процене експерата.

"То питање се сада проучава, а коначна одлука биће донета када стигну одговарајући експертски закључци", рекао је Јанукович.

Он је навео да су у Украјини заинтересовани "да као стратешки партнери имају контролни пакет акција или да се уједине са представницима Србије како би се то предузеће подигло на ноге".

Украјина, додао је, има све сировине неопходне Железари, али 800.000 тона челика годишње, које се тамо могу произвести, "није велика свота", јер, како је објаснио, у његовој земљи се годишње произведе 35 милиона тона челика. 

"Тих 800.000 тона, с нашег гледишта, није много, али мора се радити на модернизацији те фабрике и неопходно је развити савремену технологију, а за то су потребне инвестиције. Ми знамо како се то ради, имамо огромно искуство, као и неопходне сировине да бисмо обезбедили да фабрика ради", рекао је Јанукович.

Председник Николић истакао је да је покретање Железаре за Србију веома важно, јер, је она "жила куцавица Србије", и додао да је она предмет разговора свих државних функционера где год да се налазе.

"Све док се не пронађе партнер и док Железара не крене Србија неће моћи да рачуна да је све што је потребно грађанима променила", рекао је Николић.  

Потписани међудржавни споразуми

Представници Србије и Украјине потписали су шест споразума којима се омогућава унапређење сарадње у области културе, образовања, туризма, инфраструктуре.

Министар финансија и привреде Србије Млађан Динкић и министар инфраструктуре Украјине Володимир Козак потписали су Споразум између Владе Србије и кабинета министра Украјине о сарадњи у области туризма.

Министар образовања Жарко Обрадовић и његов украјински колега Дмитро Табачник потписали су Споразум између два Министарства о сарадњи у области образовања.

Споразум између Владе Србије и кабинета министара Украјине о сарадњи у области карантина и заштите биља потписао је министар пољопривреде Горан Кнежевић и први заменик украјинског министра аграрне политике и хране Бисјук Иван Јуријович.

Споразум између Владе Србије и кабинета министара Украјине о сарадњи у области железничког саобраћаја потписали су ресорни министри Милутин Мркоњић и Володимир Козак.

Министри културе две земље, Братислав Петковић и Леонид Новохатко, потписали су Програм сарадње у области културе.

Меморандум о разумевању и сарадњи између Агенције за стран улагања и промцију извоза Србије и Државне агенције за инвестиције и управљање националним пројектима Украјине потписали су директор СИЕПА Божидар Лаганин и начелник украјинске агенције Владислав Каскив. 

Председник Украјине положио је уз државне и војне почасти венац на Споменик незнаном јунаку на Авали.

"У нашим срцима увек ће горети пламен сећања за људе који су дали свој живот за мир и срећу будућих поколења. Заједно са српским народом клањамо се у знак поштовања погинулим херојима", уписао је Јанукович у спомен књигу.

Јакунович је на Авалу дошао у пратњи Делегације из Украјине и начелника Генералштаба генерала Љубише Диковића. Испред споменика Јануковича и његову Делегацију дочекао је почасни строј гарде Војске Србије.

Јанукович ће се током дводневне посете Београду састати и са премијером Ивицом Дачићем и председником српског парламента Небојшом Стефановићем.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи