Читај ми!

Брисел, сутра наставак разговора

Технички разговори Београда и Приштине о имплементацији споразума о нормализацији завршени су у седишту Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) у Бриселу. Главне теме биле су правосуђе и полиција. Наставак сутра.

Други дан техничког дијалога Београда и Приштине о имплементацији Бриселског споразума завршен је данас нешто пре 18.00 сати без изјава за јавност, а биће настављен сутра.

Разговори су почели јуче на нивоу експерата, о правосуђу и полицији, а настављени су јутрос у седишту Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) у Бриселу.

Две стране би требало да се договоре о томе на који ће начин српске безбедносне и правосудне структуре бити интегрисане у косовски систем у оквиру Заједнице српских општина, као што је предвиђено споразумом који је 19. априла потписан у Бриселу.

Предмет спора је инсистирање приштинске стране да се српске безбедносне структуре и судови одмах расформирају, а да потом особље које је у њима радило прође кроз конкурсе и тестове које ће расписати Приштина.

Српска страна, пак, тражи да Косово у целости преузме ове структуре, без празног хода између расформирања и интеграције.

Координатор одбора за имплементацију Александар Вулин, саветник председника Србије Марко Ђурић и министар правде Никола Селаковић ушли су у зграду ЕЕАС јутрос око пола десет, праћени експертским тимом за правосуђе и полицију, темама које су требале да доминирају овом рундом дијалога.

Како је било најављено, Фернандо Ђентилини, директор ЕЕАС за Западни Балкан најпре одвојено разговарао са београдским тимом, а потом и са приштинским, на чијем је челу потпредседница косовске владе Едита Тахири, након чега се разговори настављају трилатерално по радним групама.

У интервјуу Танјугу Ђурић, који је и један од руководилаца београдског тима за имплементацију споразума, објаснио је да се на састанцима радних група у Бриселу разговара о детаљима и томе како ће се процес имплементације даље одвијати и додао да је уверен да се, уколико Приштина не буде тумачила спроразум једнострано, може доћи до решења.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи