Читај ми!

Николић на Самиту Афричке уније

Председник Србије Томислав Николић учествује на специјалном Самиту Афричке уније који се одржава у Етиопији. У делегацији коју предводи Николић налази се и министар спољних послова Иван Мркић.

Специјални Самит Афричке уније, коме присуствује и делегација из Србије на челу са председником Томиславом Николићем, данас је почео у Адис Абеби.

Поред афричких лидера, самиту присуствују генерални секретар УН Бан Кимун, председница Бразила Дилма Русеф и амерички државни секретар Џон Кери, док ће им се француски председник Франсоа Оланд и кинески вицепремијер Ванг Јанг придружити касније.

Ове године се обележава 50. годишњица од оснивања Организације афричког јединства и нешто више од једне деценије од када је основана Афричка унија са циљем промовисања "интегрисане, просперитетне и мирне Африке, чији ће раст предводити њени сопствени грађани и која ће представљати динамичну снагу у глобалној арени".

Председавајући АУ и премијер Етиопије Хајлемаријам Десалегн отворио је самит говором у коме је као циљеве изнео "искорењивање сиромаштва и сукоба са афричког континента и изградњу Африке чији ће грађани имати статус какав омогућују средњи приходи".

Данашња АУ, која има 54 чланице, наследник је Организације афричког јединства формиране 1963. у бурним данима ослобађања од колонијалних власти широм континента.

"Наши оснивачи су формирали Организацију афричког јединства у зору периода независности пре 50 година, а ми се данас овде састајемо у време успона Африке", поручио је Хајлемаријам, пренео је АФП.

Афрички државници су 2013. годину прогласили Годином пан-африканизма и Афричке ренесансе и тим поводом су се окупили у Адис Абеби.

"Када говоримо о афричким решењима афричких проблема то је зато што знамо да можемо трајно ућуткати оружје само ако будемо солидарни и јединствени. Обећали смо себи да ће овај историјски самит бити незабораван, да ће имати одјек широм света и да ће оставити дуготрајну баштину", рекао је шеф Комисије АУ Нкосазана Дламини-Зума.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи