Читај ми!

Плате и пензије (не) иду на лед

За сада неће бити замрзавања плата и пензија, поручују странке владајуће коалиције. ММФ закључује да се дефицит у буџету мора обуздати. Као лек препоручују штедњу и стављање плата и пензија под лед. Слична упозорења стижу и из Фискалног савета.

Пошто је пре неколико дана Међународни монетарни фонд на састанку са представницима Владе предложио замрзавање пензија и плата у јавном сектору, у јавности је отворена полемика о томе да ли је таква мера неопходна.

Док Фискални савет сматра да је ће замрзавање највероватније бити неизбежно, у владајућим странкама кажу да то за сада још није опција.

Пошто су пре неколико дана опипали пулс српских финанисија, стручњаци из ММФ закључили су да дефицит у буџету мора да се обузда. Као лек препоручују штедњу и стављање плата и пензија под лед. Слична упозорења стижу и из Фискалног савета.

"Ми мислимо да ће бити нужна нека контрола плата и пензија да оне расту испод инфлације да би се тај велики дефицит који се отвара у овој односно следећој години могао да затвори", каже председник Фискалног савета Србије Павле Петровић.

И док је премијер Ивица Дачић пре неколико дана поручио да замрзавања плата и пензија неће бити, вицепремијер Александар Вучић не искључује ту могућност, уз поруку да ће, зарад спаса српских финансија, о томе наредних дана разговарати са председником Владе. Представници владајућих странака у Скупштини су опрезни.

"Нове ресурасе морамо наћи у штедњи, грађани Србије више немају шта да штеде, привреда такође једино где може да се штеди је да штеди држава и то ћемо радити на сваком кораку", каже Зоран Бабић из СНС-а.

Посланик СПС-а Зоран Касаловић рекао је да плате и пензије треба усклађивати са реалним потенцијалом српске привреде и са растом бруто домаћег прозивода.

Пензије које су тренутно мале не смеју да буду социјална категорија јер су оне зарађене, каже Касаловић.

Шеф посланичке групе УРС-а Владимир Илић рекао је да је чињеница да то нешо што ће се максимално одлагати и није популарно ни за једну Владу да иде на смањење пензија али ако то икада буде нужда свакако ће се разговарати и о томе.

Недвосмислен одговор стиже из Партије уједињених пензионера. Поручују - замрзавања пензија, док је та странка део власти, неће бити. То су, кажу, саопштили и коалиционим партнерима и ММФ-у.

"Сигуран сам да би смањивање или заустављање раста пензија изазвало у кратком року прави геноцид међу најстаријом и најугроженијом популацијом у Србији. Многобројне би то оставило буквално и без хлеба", каже Јован Кркобабић из ПУПС-а.

Стручњаци из ММФ у Београд поново стижу на јесен када би требало да се разговара о новом аранжману, а већ током лета Влада би требало да одлучи да ли ће послушати препоруку те организације о замрзавању плата и пензија. Иначе, њихово наредно повећање предвиђено је за октобар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи