Реаговања на договор у Бриселу

Брисел очекује да Београд и Приштина до краја недеље заврше унутрашње консултације о договореном плану за спровођење споразума. СНС констатује још једну правну победу. ДСС тврди да је доведено је у питање достојанство народа. Дипломате у Београду закључују да је јучерашњи договор одлична вест.

Дан после договора, Брисел чека да Београд и Приштина заврше унутрашње консултације. У престоници, они који подржавају договорено верују да је испуњен и последњи услов за добијање датума за почетак преговора са Унијом. ДСС поново оптужује власт да безусловно предаје Косово.

Фиксиран је текст - чекамо одговоре, поручује Брисел. За одлуке влада, Београду и Приштини остала су још три дана.

"До краја недеље поручиће своје позиције високој представници. Ви занте да је за нас имплементација апсолутно кључна, сви наши напори иду у правцу да би она почела што је  могуће", каже Маја Коцијанчић, портпарол Кетрин Ештон.

Да ли се од страна очекује и да заједнички потпишу план спровођења, у Бриселу не прецизирају. У Београду, СНС констатује још једну правну победу, упркос, како кажу, покушају Приштине да у примену унесе и оно што није договорено.

"Верујем да у томе ни у једном делу нису успели зато што је параф коју су ставили и они и наша влада такав да морају да га се придржавају и они колико и ми", каже Верољуб Арсић, шеф посланичког клуба СНС.

Противници потписаног оптужују власт да ради на штету Србије, а у интересу страних сила. ДСС тврди, доведено је у питање достојанство народа.

"Србија у овим тренуцима пролази кроз највеће национално понижење, јер се садашња власт под притисцима и уценама из Европске уније договара са албанским сепаратистима како да им преда Косово", каже Војислав Коштуница, председник ДСС-а.

На другој страни дипломате у главном граду закључују - јучерашњи договор је одлична вест. Мајкл Девенпорт, амбасадор Велике Британије у Београду каже да је то јако добра позитивна вест.

"Сада чекамо на потврђење обе владе што се тиче споразума и наравно да сада желимо да видимо инстинску имплементацију и спровођење тог веома битног, чак историјског споразума од 19. априла", каже Девенпорт.

Лорент Луис Стоквис, амбасадор краљевине Холандије у Србији каже да је то одлична вест и да једино што може јесте да подржи договор.

Док се чека формирање радних група за примену споразума, трају припреме за оне који ће примену контролисати. Зато се српски официр за везу у Приштини састао са министром спољних послова Енвером Хоџајем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи