Посланици различито о Декларацији

Усвојена Декларација о заштити уставних и законских права АП Војводине је непотребна и донета да би узбуркала јавност, поручили посланици владајуће коалиције у републичком парламенту. Тај документ изнуђен понашањем садашње, али и претходних влада, поручују из ЛСВ-а.

Посланици владајуће коалиције у републичком парламенту сагласни су да је усвојена Декларација о заштити уставних и законских права АП Војводине непотребна и донета да би узбуркала јавност, док у ЛСВ истичу да је била изнуђена понашањем актуелне и претходних влада.

Декларацију је синоћ војвођански парламент усвојио већином гласова, а у документу се, између осталог, констатује "појава вишеструке повреде уставних принципа и законских регулативе у односу на права и надлежности органа и институција у АП Војводини".

Посланик СНС Милован Дрецун каже да не види да било каква декларација може да буде бранилац уставних права Војводине, "како то каже покрајинска власт", и истиче да појединци на јавним функцијама у Војводини, када говоре о тој покрајини, поптуно искључују Србију.

То, како наводи Дрецун, није добро за решавање било каквог проблема.

"Ако неко жели себи да створи нападни простор за политичко деловање и да сакрије неке ствари које се своде најчешће на организовани криминал и корупцију, и ако жели онда да целу Србију држи као таоца због свог политичког опстанка, вероватно ће наставити тим путем", рекао је Дрецун.

Да је Декларација непотреба и пласирана у погрешно време и да неће произвести никакво дејство, осим што јој је циљ дизање тензија, сматра посланица УРС-а Ана Новковић.

Према њеним речима, Војводини нису потребне тензије већ нова политика која ће зауставити пропадање.Новаковићева је оценила да је потребан дијалог и решавање проблема, наводећи да то УРС управо ради тако што у влади ради на изради закона о финфансирању Војводине.

Сличан став имају и у ПУПС-у. Посалник те странке Момо Чолаковић такође сматра да доношење тог документа није било потребно, јер, како је навео, проблеме треба решавати, а не стављати их под тепих и да је требало да се договоре републичка и покрајинска влада.

То је више политичка него ствар Устава, а Декларацију треба поштовати јер је усвојена већином гласова у парламенту, оценио је он.

За СДПС декларација је акт за једнократну употребу, донет да би узбзркао јавност.

Шеф посалника те странке Милорад Мијатовић сматра да декларација има "лош тајминг", као и да ће питање Војводине доћи на дневни ред када Србија добије датум за почетак преговора за чланство у ЕУ јер ће тада морати да дође до промене Устава, а тиме и разговора на тему аутономије.

У ЈС кажу да је најбоље да Уставни суд да мишљене о томе да ли је усвојена декларација противуставна и истичу да Србија има много пречих ствари него да рапсравља о наводној угоржености Војводине.

Посланик ЈС Петар Петровић рекао је да се поставља питање зашто војвођанске власти нису пре годину и по или две покретали таква питања и саветовао покрајинску администрацију да "спусти лопту на земљу".

Међутим, шеф посланика ЛСВ Бојан Костреш каже да је тај документ био изнуђен због деловања ове и претходних влада, јер се позиција Аутономне Покрајине не поштује, али да нема речи ни о каквом сепаратизму.

"Војводина има своја права и она морају да буду заштићена. Опозиција наравно жели да изазове ванредне изборе у покрајини и помиње сепаратизам, а та декларација нема никакве везе са сепаратизмом", истакао је Костреш.

Костреш је поручио да је реч о легитимном и легалном документу, који тражи да се поштују права Војводине, а то што је Декларација донета великом већином у војвођанској скупштини јасно показује шта о њој мисле посланици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи