Читај ми!

Дрецун: Нема речи о признању Косова

Предлога споразума у Бриселу "тежак је компромис за нас", али нема речи о признању независности Косова, рекао председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже да је предлог споразума у Бриселу "тежак компромис за нас", али да нема речи о признају независности Косова и Метохије.

Дрецун је Танјугу рекао да је сада важан задатак да се објасни народу на Косову и Метохији у којој ће се мери то позитивно одразити на њихов положај и будућност у покрајини, јер без њиховог пристанка предложени споразум не може да буде максимално имплементиран.

"Мислим да не може да се говори да је Београд отишао испод минимума наших интереса и нема речи о признању независности Косова - тај покушај смо одбили и сада нам је важан задатак да објаснимо српском народу шта је договорено и у којој ће се мери то позитивно одразити на положај, живот и будућност Срба на Косову и Метохији, јер без њиховог пристанка овај споразум не може да буде максимално имплементиран", рекао је Дрецун.

Он је нагласио да је очигледнио направљен компромис и са стране Београда и са стране Приштине да се дође до решења које би био основ за постизање споразума и да је то "оно што смо могли овог тренутка да урадимо".

На питање да ли очекује да предлог споразума добије подршку у Скупштини Србије, Дрецун је рекао да не види разлог зашто не би било прихваћен, ако су сва решења у складу са резолуцијом, коју је парламент усвојио.

"Наши преговарачи су били обавезани Резолуцијом коју смо усвојили и не верујем да је постигнуто било какво решење које би ишло на уштрб наших интереса", рекао је Дрецун.

Он сматра да је поред снажне поруке Београда да не пристаје на ултиматум после осме рунде дијалога превагнуло и активније укључивање Вашингтона.

"Ово је можда прва ситуација од доласка међународни снага на Косово и Метохију 1999. године када су озбиљно уважени бар наши минимални државни и национални интереси на Косову, што значи да смо ушли у једну фазу можда мекше позиције Вашингтона и Брисела према Србији када је у питање наставак процеса стабилизације односа Београда и Приштине", рекао је Дрецун.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи