Билт: Споразум отвара пут преговорима са ЕУ

Српски и косовски премијер не морају да реше сва питања, али споразум о статусу српских општина на северу Косова кључан је за почетак преговора са Бриселом, каже шведски министар Карл Билт. Јасна ми је забринутост Србије за Србе на северу Косова, али споразум с Косовом отвара пут преговорима, истакао је Билт.

Шведски министар спољних послова Карл Билт позвао је данас Београд и Приштину да постигну споразум о нормализацији односа који је услов Европске уније за наставак њихових евроинтерграција.

Говорећи о данашњем састанку у Бриселу, Билт је рекао да српски и косовски премијер не морају да реше сва питања, али да је споразум о статусу српских општина на северу Косова кључан за почетак преговора са Бриселом.

"Јасна ми је забринутост Србије за Србе на северу Косова, али споразум с Косовом је тај који отвара пут (преговорима)", додао је Билт, а пренела Хина.

Шеф шведске дипломатије је казао да би ЕУ требало 2014. години да отвори приступне преговоре са свим земљама југоисточне Европе, јер у супротном прети опасност избијања социјалних и политичких напетости каквих је било у прошлости.

"Све би преостале земље требале да отворе преговоре у 2014. години, то је реалистичан и достижан циљ ако се то не догоди, видим опасности од јачања напетости", истакао је Билт на конференцији о проширењу ЕУ организираној поводом посете шведског краља Густава Хрватској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи