Читај ми!

Учинити све да се дође до споразума

Потребно је учинити све да се у наредних неколико дана донесе одлука о потписивању споразума о нормализацији односа са Приштином, сматра лидер СПО-а и бивши министар спољних послова Вук Драшковић. Све друго значило би одрицање од Европе, оцењује Драшковић.

Лидер СПО-а Вук Драшковић каже да треба учинити све да се у наредних дан или два донесе одлука о потписивању споразума о нормализацији односа с Приштином.

Коментаришући изјаве из државног врха, да нам прети катастрофа какву год одлуку да донесемо, Драшковић за "Радио Слободна Европа" каже да потписивање споразума и нормализација односа то свакако није, већ да би катастрофа била да се Србији затворе врата у будућности.

То ће се, сматра Драшковић, и десити ако се прекине стратешко, економско и културно кретање ка Европи и Западу.

Драшковић каже и да не зна шта то стоји на путу постизању договора, али да ни он, ни Александар Вучић, ни ико други није одговоран нити може променити чињеницу да су Србији Резолуцијом 1244 и Кумановским споразумом одузети и суверенитет и свака државна власт над Косовом.

Упитан шта би могла бити реакција Срба на северу на евентуални споразум о нормализацији односа с Приштином, Драшковић наводи да на северу Косова има 90 одсто сиротиње којој је, како каже, догорело од зулума, од беде, од јада, од нерада, те да не може цела Србија да буде талац "неколико стотина људи на северу Косова којима је српство професија, најуноснији посао".

Погрешна конструкција захтева 

Kако јe истакао, чини му се да је београдски преговарачки тим погрешио у конструкцији захтева, конкретно кад је реч о заједници српских општина, од које се покушала направити некаква засебна власт.

"Ако ви тражите за заједницу српских општина, дакле за неко удружење општина, полицијску, судску, имовинску власт онда је нормално да је не можете добити. Требало је, по мени, прихватити Ахтисаријев документ, јер Албанци су га прихватили, а онда тражити за српске општине на Косову где год је то могуће побољшање тог плана", сматра Драшковић.

Појаснио је да се требало борити за север тако што би се, рецимо, тражило да он има и другостепени суд, јер по Ахтисарију већ има свој првостепени суд.

"Тај суд прати етничку структуру становнишва, што значи да би 80 одсто Срба и 80 одсто судија били српске националности", рекао је Драшковић.

Све општине имају и општинску полицију која такође прати етничку структуру, рекао је Драшковић, па би тако командире општинских полиција постављали председници општина.

Драшковић сматра и да је грађанима Србије требало предочити каква права по Ахтисарију и по косовским законима имају општине на Косову а каква у Србији, па би можда било мање неспоразума, при чему упозорава да је сасвим друга страна приче то што су Албанци таква решења прихватили под притиском запада.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару