Читај ми!

Посланичка питања

Посланици ЛДП-а затражили да се у парламенту формира радна група за израду закона који би омогућио финансирање лечења у иностранству. ДСС негодовао што Влада није реаговала у "монтираном процесу" у Еулекс суду у Митровици, који је резултирао казном за тројицу Срба. Предмет полемике посланика НС-а и ДС-а кредит који је ДС подигла у Развојној банци Војводине за финансирање предизборне кампање.

Народни посланици су пре почетка седнице, као сваког уторка и четвертка, искористили право да представницима власти упуте питања и сугестије.

Посланик ЛДП-а Бојан Ђурић затражио је да се у парламенту формира радна група за израду закона који би омогућио финансирање лечења у иностранству грађанима којима здравствени систем Србије не може да пружи адекватну интервенцију.

Питање из области здравства поставила је и посланица ЛСВ-а Елена Папуга, која је од министарке здравља Славице Ђукић Дејановић тражила одговор да ли јавне набавке воде затварању државних апотека, с обзиром да је од јуче почела примена Закона о јавним набавкама.

О проблемима у подручјима погођеним невременом говорила је посланица СВМ-а Елвира Ковач, која је питала Владу да ли је могуће да у што краћем року, из робних резереви, обезбеди неопходну помоћ.

Шеф посланичког клуба ДСС-а Слободан Самарџић негодовао је што Влада није реаговала у "монтираном процесу" у Еулекс суду у Косовској Митровици, који је резултирао казном за тројицу Срба.

Посланик УРС-а Предраг Марковић имао је примедбе на правилну употребу речи. Упозорио је да то није проблем када је реч о новинарима, већ о саопштењима из државних институција.

Подсетио је да је Устав Србије јасно дефинисао поделу власти, ситуације у којој се одлучује, па се тако, објаснио је,не састаје државни врх, јер су то носиоци највиших функција у земљи, председници државе, скупштине и владе, већ се састају челници владајуће коалиције.

Полемика посланика НС-a и ДС-a 

Предмет полемике посланика НС-а Мирослава Маркићевића и шефа посланичке групе демократа Борислава Стефановића био је кредит који је ДС подигла у Развојној банци Војводине за финансирање предизборне кампање.

"Недавно су због наводних малверзација у Агробанци похапшени челници и они који су, како је речено, противправно узимали кредите од ње. Са друге стране имамо Развојну банку Војводине и ДС. Гледајући то као грађанин, не видим никакву разлику", рекао је Маркићевић.

Шеф посланика ДС-а Борислав Стефановић одбацио је оптужбе истичући да су оне проверљиве.

"ДС, за разлику од НС-а, или што би неко рекао странке за крадуцкање, свој финансијски извештај ставља на сајт. Замолио бих вас да на сајт ставите само један свој финансијски извештај, поручио је Стефановић колеги из НС-а.

Стефановић је затим поставио низ питања, међу којима министру Млађану Динкићу шта ће учинити поводом висине јавног дуга, јер се нова влада задужила за 2,2 милијарде до краја календарске 2012. године. Којим мерама ће да смањи раст инфлације, цена и пореза, а када је реч о "Сартиду", ко је направио дуг од 1,7 милијарди евра пре 2001. године, пошто је тада 'правио печурке', питао је Стефановић.

Премијера Ивицу Дачића Стефановић је питао "где је канцеларија за брзе одговоре", као и шта ће учинити поводом тога што је заменик председника општине Шид на свом профилу извређао грађане Србије католичке вероисповести и то на њихов Ускрс.  

Посланик Српске напредне странке Момир Стојановић затражио је одговор о регуларности приватизације Нишке банке, која је 2006. године продата мађарској ОТП банци.

Он је рекао да је Нишка банка продата за 14,2 милиона евра и да је "чудно како је та продајна цена одређена када је познато да је банка имала вишак средстава на рачуну од седам милиона евра и 25 милиона евра потраживања".  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи