Читај ми!

Посланици о дијалогу

Посланици републичког парламента надају се договору у дијалогу Београда и Приштине. Без уважавања српских виталних интереса и стварања услова за одрживи живот српског народа на Косову не може се постићи договор, каже Милован Дрецун. ДСС сматра да преговоре треба вратити на почетак и дефинисати као статусне.

Осма рунда дијалога Београда и Приштине била је тема и у републичком парламенту. Већина посланика се нада да ће у Бриселу бити постигнут договор, док Демократска странка Србије сматра да је српска делегација погрешила што само тражи извршна овлашћења за заједницу српских општина и да би права тема преговора требало да буде статус Косова. 

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун поручује да се без уважавања српских виталних интереса и стварања услова за одрживи живот српског народа на Косову не може се постићи договор.

Дрецун је у изјави новинарима у парламенту нагласио да је неопходно да се на данашњим разговорима у Бриселу позитивно одговори на посвећеност Београда дијалогу.

Он је указао да заједница српских општина не може да буде у рангу невладине организације и да она мора да има снагу да заштити српски народ што значи да мора да има надлежности у полицији, судству и право на имовину а војска Косова не може да буде присутна у том делу.

"То је минимум и Приштина мора да буде спремна да прихвати тај минимум захтева, а то могу да обезбеде Брисел и Вашингтон", нагласио је Дрецун, који је и посланик СНС-а.

Посланик Социјалистичке партије Србије Звонимир Стевић каже да је време и тренутак за договор у дијалогу Београда и Приштине.

"Време је и тренутак и у интересу је свих да се постигне договор и да дође до новог поглавља у односима Београда и Приштине", рекао је Стевић новинарима у парламенту.

Шеф посланика Уједињених региона Србије Владимир Илић истиче да је договор у Бриселу важан за све актере тог процеса, те да би сви требало и да допринесу таквом исходу, уместо што је притисак већи на Београд.

"Сви очекујемо да се постигне договор, он је важан и за Србију и за Приштину и за Европску Унију", рекао је Илић. 

Посланик СДПС-а Иван Бауер каже да се нада да ће у Бриселу бити постигнуто компромисно решење, које ће задовољити и Београд и Приштину и Србе на Косову, али је за компромис потребно више од једне стране.

ДСС: Преговоре вратити на почетак

Посланик Демократске странке Горан Богдановић очекује постизање компромиса и упозорава да делегација Београда не сме да иде испод минимума захтева.

Према његовим речима, минимум испод којих не треба да се иде јесу ингеренције у области полиције и судства, односно ко ће бирати судије и по којим законима ће радити.

Богдановић је нагласио да је важно сачувати стечена права и у области образовања и социјалне заштите, али и у вези са јавним предузећима. "Бојим се да уколико тако не буде, да ћемо онда прихватити и мање од Ахтисаријевог плана који смо раније одбили", указао је Богдановић.

Шеф посланичке групе ДСС-а Слободан Самарџић нада се да ће делегација Београда одбити сваки предлог Приштине и Брисела и да би преговоре требало вратити на почетак и дефинисати као статусне.

Самарџић сматра да је проблем и то што је српска страна своје захтеве свела само на ингиренције заједнице српских општина у области полиције и правосуђа што представља мрвице на столу чак и ако буде прихваћено од стране Приштине.

Посланик ЛДП-а Бојан Ђурић нада се да ће данас бити постигнут договор у Бриселу, али наглашава да Србија и Косово и међународни посредници морају да кажу шта је политичка будућност Срба и Албанаца.

Једини албански посланик у Скупштини Србије Риза Халими рекао је да би основа за споразум требало да буде план Мартија Ахтисарија и да би он требало да омогући нормализацију односа Србије и Косова и нормалан живот за грађане обе стране.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи