У Копненој зони и на југу релативно стабилно

За Србију је главни безбедносни изазов питање статуса и актуелна ситуација на Косову и Метохији, каже начелник Генералштаба ВС Љубиша Диковић. Стање безбедности у Копненој зони безбедности и на југу Србије је релативно стабилно, наводи Диковић.

Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић изјавио је да је стање безбедности у Копненој зони безбедности и на југу Србије релативно стабилно и да је за Србију главни безбедносни изазов питање статуса и актуелна ситуација на Косову и Метохији.

"Сведоци смо великих напора које чине председник и Влада Србије на решавању овог питања", истакао је Диковић у интервјуу за најновији број магазина "Одбрана" и напоменуо да припадници Војске Србије, у сарадњи са припадницима МУП-а, одговорно извршавају редовне задатке обезбеђења административне линије и битно доприносе стабилности и безбедности.

Диковић је рекао да су најутицајнији фактори угрожавања безбедности етнички и религијски екстремизам, међународна мрежа организованог криминала и илегална миграција људи.

"Ови безбедносни изазови нису специфично војни, поспешени су економском кризом и карактеристични су за све земље Западног Балкана. Кључ њиховог решавања је у регионалној сарадњи", указао је начелник Генералштаба ВС.

ВС је, према његовим речима, способна да одговори свим задацима из њене три мисије.

Диковић је казао да је један од приоритета ВС повећање ангажовања у мировним мисијама, што подразумева да ће ВС током ове године упутити у међународне мисије до 475 припадника.

"Бићемо ангажовани у шест мултинационалних операција под мандатом Уједињених нација и у две мисије под вођством Европске уније", навео је он.

Упитан за услове за оспособљавање кадрова ВС, Диковић је указао да постојеће непокретности за обуку својим капацитетима и опремом не задовољавају у потпуности потребе обуке, пре свега када је у питању извођење неких садржаја тактичке и ватрене обуке јединица ранга батаљона и виших, али да је осавремењивање и боље опремање инфраструктуре у вези са расположивим средствима.

"Трудимо се да у финансијском оквиру којим располажемо искажемо приоритете. Интензивно радимо на изградњи инфраструктуре за обуку појединаца и јединица за учешће у мултинационалним операцијама, у бази 'Југ', која ће задовољити међународне стандарде", указао је начелник генералштаба.

Диковић је, поводом високог поверења грађана у ВС, навео да за то постоји више разлога, међу којима су велика војничка традиција, помагање становништву у ванредним ситуацијама, отворедност ВС према јавности.

Диковић је најавио да ће централна свечаност поводом Дана Војске Србије - 23. априла, бити одржана у Крушевцу, са приказом дела оперативних способности.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи