Читај ми!

СПС за ванредне покрајинске изборе

Социјалистичка партија Србије је сагласна са захтевом за расписивање ванредних покрајинских избора који је поднео СНС, изјавио потпредседник СПС-а Душан Бајатовић и истакао да је задовољан оствареним резултатима на покрајинским изборима јер је остварен политички циљ.

Потпредседник Социјалистичке партије Србије и председник Покрајинског одбора СПС за Војводину Душан Бајатовић изјавио је да је та партија сагласна са захтевом који је поднела Српска напредна странка за расписивање ванредних покрајинских избора.

Бајатовић је истакао да СПС до сада формално није разговарао ни са ким о евентуалном заједничком деловању, а да су резултати допунских избора одржаних прошле недеље повод, а не разлог за подношење захтева за ванредне изборе.

"Легитимност власти се не своди само на пуко пребројавање посланика", рекао је Бајатовић истичући да је СПС задовољан оствареним резултатима, јер је остварен политички циљ.

Бајатовић је нагласио да су резултати допунских избора потврдили да у Војводини практично постоје три озбиљне политичке партије СНС, ДС и СПС и да је ту Савез војвођанских Мађара као странка националне заједнице.

Председник војвођанских социјалиста је подсетио да је СПС подржао промену статута и усвајање закона о надлежностима АП Војводине, али је истакао и да је та партија предложила неколико амандмана који нису прихваћени, а који су се поклапали са свим замеркама које је Уставни суд имао на закон о надлежностима.

"Формирали смо инструменте за функционисање покрајине, добили смо Фонд за развој, Фонд за капитална улагања, седам одсто гарантованих средстава из буџета Србије и Развојну банку Војводине, а сада имамо да су ти инструменти упропашћени", рекао је Бајатовић, истичући да је по први пут од Другог светског рата друштвени производ у Војводини мањи од друштвеног производа у Централној Србији.

Монополизација војвођанског питања 

Према Бајатовићевим речима, Демократска странка монополизује војвођанско питање које, како је рекао, у таквом облику не постоји.

"Ако неко има намеру да војвођанску администрацију претвори у тврђаву која ће се стално тући са републиком онда је то разлог за хитне изборе, јер је циљ тих сукоба интернационализација питања Војводине што сигурно није у интересу грађана Војводине", рекао је Бајатовић, прецизирајући да је захтев за подношење оставке Бојана Пајтића формалне природе.

Бајатовић је нагласио да се Бојан Пајтић не напада персонално већ као експонент једне политике.

Када је реч о власти у Војводини, Бајатовић је објаснио да је ДС на прошлогодишњим мајских изборима освојио 21 одсто гласова, ЛСВ 11 одсто, а СВМ 6,2 одсто.

Како је рекао, то значи да је владајућа коалиција у Војводини укупно освојила 38,2 одсто гласова, а да има апсолутну власт у Војводини и да управља свим дешавањима у покрајини што је по њему нелегитимно.

Промена изборног система у Војводини

Душан Бајатовић изразио је уверење да ће бити постигнут консензус о промени изборног система у Војводини и да ће се вероватно ићи на пропорционални систем.

"Највероватније да ће се ићи на пропорционални изборни систем односно да ће се укинути досадашњи комбиновани систем у којем је пола посланика у скупштини АП Војводине бирано по већинском, а пола по пропорционалном изборном систему", рекао је Бајатовић.

Он је прецизирао да би тај пропорционални систем у себи садржао и неке карактеристике већинског система тако да би одражавао и вољу грађана по територијалном принципу, али би и одсликавао снагу кандидата.

Тиме би се, према Бајатовићевим речима, избегла партикуларизација избора односно да се избори сведу само на пуко бројање гласова и доделу тих гласова политичким партијама, а да сами кандидати немају утицаја на листе.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару