ДСС: Власт да каже стоп ултиматумима

Постојање институција државе Србије на Косову и Метохији представља уставно-правну везу која чува државност наше државе, саопштила је ДСС. Разговори Београда и Приштине који се данас настављају у Бриселу су од судбинског значаја за будућност Србије, изјавио портпарол ДСС-а Петар Петковић.

Демократска странка Србије позвала је власт да "не укида српску државност на Косову и Метохију и институције државе Србије" у тој покрајини, наводећи да постојање тих институција представља уставно-правну везу која чува државност наше државе на Косову.

"Упозоравамо власт да не укида српску државност на Косову и Метохији и институције државе Србије, јер овде се не ради ни о каквом паралелизму већ о интересу српске државе и опстанку српског народа. Управо постојање институција државе Србије на Косову јесте та уставно-правна веза која очувава државност наше земље на Косову и Метохији", рекао је портпарол ДСС-а Петар Петковић.

Петковић је рекао да су разговори Београда и Приштине који су данас настављени у Бриселу, од судбинског значаја за будућност Србије.

Међутим, посредник у прегорворима је ЕУ, навео је Петковић и истакао да она представља "дугогодишњег налогодавца и учесника у отимању Косова од Србије".

ЕУ је, тврди Петковић, на рубу распада и она као таква "захтева од Србије да зарад датума за отпочињање преговора преда део сопствене територије и укине саму себе".

"По Европској унији и жељи Брисела, вероватно би тек тако обогаљена Србија била достојна да добије датум и отпочне преговаре са ЕУ и онда би се Србија кретала ка том чланству као према каквој фатаморгани", навео је Петковић.

Портпарол ДСС-а сматра да у интересу Србије није да испуњава ултиматуме Брисела и Берлина и "на тај начин ради на сопственом самоуништењу и погубљењу" и да актуелна власт треба да каже "доста ултиматумима".

"То би већ био залог будућности државе Србије и опстанка српског народа на Косову и Метохији", сматра Петковић, уз напомену да свако условљавање Брисела да ће "казнити Србију и одузети јој датум је немерљиво са одузимањем Косова".

Српска државност на Косову и Метохији, према његовим речима, никада не може бити укинута уколико сама Србија на то не пристане и због тога је јасно "зашто запад врши тако велики притисак да Србија призна Косово и Метохију".

Петковић је оценио да је ово историјски тренутак за садашњу власт и целу земљу, између осталог и зато што "српска историја не познаје да је икада сама држава Србија учествовала у свом самоуништењу", а такав пример, како тврди, није забележен у европској историји.

"Тако да можемо да замислимо само како се наслађују западни представници великих држава када Србија пристаје на ултиматуме Бриселу", рекао је Петковић и додао да само земља која слуша сопствени народ и поштује свој Устав може да има будућност.

Петковић тврди да то што ЕУ од Србије "тражи да крши сопствени Устав да би добила датум, јасно говори колико су европске интеграције у својој суштини процес правног насиља и бескрајних уцена прама Србији".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи