Запленом имовине у борби против криминала

Најефикасније средство у борби против организованог криминала није ригорозно санкционисање криминалаца већ одузимање имовине коју су стекли кривичним делима, рекао Миљко Радисављевић. Специјални тужилац за организовани криминал каже да је вредност одузете имовинске користи само прошле године износила око 5,5 милиона евра.

За четири године примене Закона о одузимању имовине стечене криминалом, у Србији су покренуте 652 финансијске истраге и одузето је више од милион евра у готовини, 147 станова и кућа и 40 моторних возила, рекао је специјални тужилац за организовани криминал Миљко Радисевљевић.  

Радисављевић је на семинару посвећеном искуствима италијанских власти у конфисковању и управљању имовином стеченом кривичним делима, казао да је Србија применила италијански модел у развијању правног оквира за борбу против организованог криминала уз увођење
одређених модификација због специфичности ситуације у Србији.  

"Италија је родоначелник и лидер у борби против организованог криминала и располаже великим искуством у тој области. Криминал не познаје границе и користи за своје интересе све предности глобалног развоја тако да и борба против њега мора бити глобална. Она захтева планирање и усклађивање заједничких акција и размену добре праксе између различитих држава", рекао је Радисављевић.

Према његовим речима, најефикасније средство у борби против организованог криминала није ригорозно санкционисање криминалаца већ одузимање имовине коју су стекли кривичним делима.

"Озбиљне вође организованих криминалних група могле су, захваљући богатству, да врше коруптивни утицај на институције система чак и након што би били осуђени.

Одузимањем имовине, они такве могућности губе", казао је Радисављевић и додао да су до данас донете 33 наредбе о 'замрзавању' имовине, а само током 2012. године од окривљених је одузета имовина вредна више од 5,5 милиона евра.

Тужилац је истакао да је суд, на иницијативу тужилаштва, усвојио 161 захтев за привремено и седам захтева за трајно одузимање имовине стечене кривичним делима и додао да ће се ускоро у скупштинској процедури наћи предлог измена Закона о одузимању имовине које треба да обезбеде ефикаснија решења о привременом одузимању имовине правних лица.

Традиционално добра сарадња 

Италија и Србија традиционално добро сарађују у борби против организованог криминала, рекао је амбасадор Италије у Београду Армандо Варикио и похвалио напоре Владе Србије у сузбијању корупције и организованог криминала.

Подсећајући да Италија чврсто подржава европску перспективу Србије, Варикио је истакао да је та подршка довела до конкретног ангажовања и сарадње двеју земаља у разним областима.

У сектору борбе против организованог криминала, традиционална билатерална сарадња проширила се и на свакодневне контакте са ЕУ и другим међународним органима укљученим у борбу против организованог криминила, рекао је Варикио отварајући међународни семинар "Италијанска, Бугарска и Балканска искуства у области истраживања конфисковања и управљања имовином стеченом кривичним делима".

Према његовим речима, две земље чврсто сарађују и размењују искуства у овој области, а регулатива коју је Србија усвојила на плану борбе против организованог криминала инспирисана је италијанским законодавством у борби против мафије.

Варикио је похвалио опредељеност Владе Србије за сузбијање корупције и организованог кринимала и поручио да српске власти у томе имају пуну подршку Италије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи