Читај ми!

Завршена шеста рунда дијалога

Шеста рунда разговора Београда и Приштине завршена у Бриселу. Главна тема заједница српских општина на КиМ. Државни врх утврдио позицију Србије да у дијалогу са Приштином Србија остаје опредељена за постизање компромиса, без обзира на то што Приштина до сада није показала спремност да разговара на конструктиван начин.

18.05 - Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да данас није постигнут договор о овлашћењима за заједницу српских општина и да ће се разговори наставити 20. марта.

17.21 - Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон оценила је да је остварен добар напредак током данашњег разговора и да "има још посла да се уради до 20. марта" када ће се поново састати.

16.40 - Хашим Тачи каже да није постигнут договор о извршним овлашћењима за заједницу српских општина на Косову и најавио нови сусрет са Дачићем за 20. март.

16.30 - Завршен тројни састанак. 

13.30 - Почео састанак премијера Ивице Дачића, Хашима Тачија и Кетрин Ештон, потврдила Маја Коцијанчич. 

11.20 - Кетрин Ештон састала се са премијером Ивицом Дачићем, потврдила портпарол високе представнице ЕУ.   

10.30 - Састанак високе представнице ЕУ Кетрин Ештон са косовским премијером Хашимом Тачијем почео у Бриселу. 

Тројни састанак председника Владе Србије Ивице Дачића, косовског премијера Хашима Тачија и високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, почео је око 13.30 у Бриселу. Главна тема шесте рунде разговора је заједница српских општина на Косову и Метохији. Београд тражи да заједница српских општина има извршна овлашћења, што Приштина одлучно одбија.

Претходно је Кетрин Ештон, на одвојеним састанцима, разговарала са премијерима Ивицом Дачићем и Хашимом Тачијем. 

Маја Коцијанчич, портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност рекла је новинарима да је дијалог Београда и Приштине ушао у кључну фазу и да је у интересу обе стране да дође до компромиса.

"Времена нема много, то знамо и ми и премијери", изјавила је Коцијанчич уочи почетка трилатералног сусрета Ивице Дачић и Хашима Тачија са Кетрин Ештон.

"Дијалог је кључној фази која је још у току, а ми радимо на остваривању напретка", рекла је она.

Коцијанчич је подсетила да ће Европска комисија средином априла поднети извештај о напретку у дијалогу, након чега ће Европски савет одлучити да ли да се Србији додели датум почетка преговора о придруживању.

Косовски премијер Хашим Тачи састао се током дана с помоћником америчког државног секретара Филипом Рикером, који је поновио да САД недвосмислено подржавају дијалог и похвалио ангажовање Приштине.

Премијер Ивица Дачић, синоћ се по доласку у Брисел, састао са замеником помоћника америчког државног секретара Филипом Рикером, који је дао пуну подршку евроинтеграцијама Србије и дијалогу Београда и Приштине.

Државни врх Србије поручио је, уочи разговора, да Србија остаје посвећена постизању компромиса, да од Уније очекује да остане непристрасна и утиче на Приштину да и она учини уступке.

После јучерашњег састанка у резиденцији председника, којем су присуствовали највиши државни званичници, саветник председника Србије Марко Ђурић рекао је да је "констатовано да се став Приштине није померио ни за милиметар од почетка преговора".

У делегацији коју предводи Дачић су и саветник председника Србије Марко Ђурић и директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи