Читај ми!

Дијалог као ход по жици

Ивица Дачић и Хашим Тачи састају се у понедељак у оквиру шесте рунде дијалога. Представници власти у Београду поручују да је дијалог ход по жици, односно балансирање између очувања државног интереса и трајног компромисног решења. Представници Срба различито тумаче исход разговора - једни верују да је договор могућ, а други да је мало времена за компромис.

Премијер Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи састаће се у понедељак у Бриселу у оквиру шесте рунде дијалога. Уочи наставка преговора у Београду се може чути да је дијалог са Приштином ход по жици - између очувања државних интереса и постизања трајног компромиса.

Поједини представници Срба са Космета различито тумаче исход шесте рунде разговора, једни верују да је договор могућ, а други да је мало времена за компромисна решења, јер су на столу у Бриселу крупне теме, а већ у априлу би Европска комисија требало да објави извештај о дијалогу Београда и Приштине и о спровођењу кључних реформи у Србији, пресудан за доделу датума за почетак преговора.

Потпредседница Владе Србије Сузана Грубјешић верује да су и даље велике шансе да Србија до јуна добије датум за почетак преговора о чланству у Европској унији.

Ход по жици значи балансирање између очувања државних интереса и трајног компромисног решења са косовским Албанцима. Тако Сузана Грубјешић објашњава позицију Београда у дијалогу са Приштином и везу са добијањем датума, који каже, ипак није питање живота и смрти за Србију.

"Нису само зацртане позиције, него је ограничено и време за постизање договора, а камоли за њихово спровођење у пракси, тако да наилази сад један тежи период", каже Грубјешић.

Према њеним речима, када се погледа уназад, лаких периода није било у дијалогу, ни у техничком ни у политичком. "Очекујем да се уради оно што је могуће, да се постигне неки компромис, а компромис је у политици увек победа, а не пораз", истиче Грубјешић.

Тако мало времена које је преостало за најкрупније питање - питање српских институција на Космету, за Оливера Ивановића, значи доношење брзих и кусих решења. Сматра да би попуштање Београда било огромна грешка.

"Ја не доводим у питање стратешко опредељење Србије ка чланству у ЕУ, то је циљ коме сви треба да тежимо, али би то био тактички погрешан корак да се праве озбиљни уступци за нешто што није тако важно", рекао је Ивановић.

Добијање датума за почетак преговора је само један мали корак ка ЕУ, рекао је Ивановић и истакако да тај мали корак не заслужује толике уступке.

Да ће шеста рунда и поред свих песимистичних прогноза завршити договором верује Рада Трајковић, посланица у косовском парламенту. Она објашњава да и Ахтисаријев план, по којем функционишу све косовске институције, српским општинама даје и законодавна и извршна овлашћења и да Тачи затеже само како би у дневни ред наметнуо питања ресурса на северу Косова.

"Мислим на телекомуникације, на централу Газиводе, мислим на Трепчу север, ти делови који нису ни ушли у Ахтисаријев план, сада их Тачи врло лукаво кандидује кроз наводну препоруку или обавезу, али по многим документима од раније то је дато у надлежност општинама на северу", каже Трајковић.

У Приштини се све чешће чују процене да од дијалога не треба много очекивати и да постигнута решења неће бити трајна.

Аналитичар из Приштине Беџет Шаља сматра да примена договора неће ићи лако. "Биће проблема и сви ће покушати да одгоде неке споразуме које су постигли. Исто тако мислим да међународна заједница неће да иде до краја, тражи карткорочна решења. Треба ићи на дугорочна решења, не само да се угаси ватра", истиче Шаља.

Уочи нове рунде добре процене Србији даје угледни британски часопис Економист који наводи да Влада у Београду снажно граби ка датуму за почетак преговора са Евроспком унијом. Економист закључује и да је улога Немачке пресудна и да је кључно за добијање датума изјашњавање немачког Бундестага. Пре одлуке немачки парламентарци посетиће Београд.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи