Читај ми!

Србија опредељена за компромис

У дијалогу са Приштином Србија остаје опредељена за постизање компромиса, без обзира на то што Приштина до сада није показала спремност да разговара на конструктиван начин, рекао саветник председника Марко Ђурић након састанка државног врха на Дедињу.

На вечерашњем састанку државног врха договорено је да делагација Србије у дијалогу са Приштином заступа став чврсте опредељености за постизање компромиса, без обзира на то што Приштина до сада није показала спремност да разговара на конструктиван начин о модалитетима за изналажење решења.

"Србија од ЕУ очекује да остане непристрасан медијатор и да подстиче контструктивност Приштине, која је, према његовим речима, показала далеко мање решености да изађе у сусрет решењу које би задовољило интерес обе стране", истакао је саветник председника Марко Ђурић након састанка државног врха у председничкој резиденцији на Дедињу.

Према његовим речима, на састанку је констатовано да се став Приштине није померио ни за милиметар од почетка преговора.

"Закључили смо да они нису били довољно конструктивни у првом делу дијалога и сада шаљемо јасну поруку да очекујемо да буду далеко конструктивнији у наставку дијалога", рекао је Ђурић.

Ђурић је навео да је уверен да је у дијалогу Београда и Приштине кроз посредовање кључних чинилаца међународне заједнице могуће доћи до приближавања ставова две стране.

Саветник председника додао је да очекује да ће већ сутра бити јасније у којој мери је Приштина спремнија него раније да иде у правцу компромиса.

Када је реч о вези дијалога Београда и Приштине и процеса евроинтеграција Србије, Ђурић је истакао да је Србија испунила 95 одсто услова који су јој постављени за добијање датума почетка преговора о придружењу ЕУ и да ће до априла испунити све политичке и формалне услове за добијање датума.

Састанку у председничкој резиденцији присуствовали су председник Томислав Николић, премијер Ивица Дачић, први потпредседник Владе Александар Вучић, потпредседница Владе задужена за европске интеграције Сузана Грубјешић, саветник председника Србије Марко Ђурић и директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин.

Објашњавајући чињеницу да се државни врх вечерас састао други пут у три дана, Ђурић је рекао да је период између два састанка био искоришћен за допунско анализирање информација из свих европских престоница и разраду конкретних елемената наступа делегације Србије у Бриселу.

"Ово је таква врста процеса да је неоходно да се људи што чешће састају и размењују информације и да одлуке које се доносе буду донете уз сагласност свих", нагласио је Ђурић и закључио да је Србија непоколебљива у настојању да се дође до компромиса.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи