Велике шансе за добијање датума

Дијалог с Приштином је "ход по жици", али су и даље велике шансе да Србија до јуна добије датум за почетак преговора о чланству у ЕУ, каже потпредседница Владе Сузана Грубјешић. Ограничено је време за постизање договора у Бриселу, а камоли за њихово спровођење, истиче Грубјешићева.

Потпредседница Владе Србије задужена за европске интеграције Сузана Грубјешић изјавила је да је дијалог с Приштином "ход по жици", али да су и даље велике шансе да Србија до јуна добије датум за почетак преговора о чланству у ЕУ.

"Ограничено је време за постизање договора, а камоли за њихово спровођење. Наилази тежи период, мада лаких периода није било у дијалогу, ни у техничком ни у политичом. Очекујем да се уради оно што је могуће - да се постигне неки компромис, а компромис је у политици увек победа, а не пораз", рекла је Сузана Грубјешић у интервјуу агенцији Бета уочи наставка дијалога Београда и Приштине, у понедељак у Бриселу.

Она је рекла да ће за Србију време до априла када се очекује извештај високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, бити "ход по жици".

"И сам дијалог вам је ход по жици, јер, с једне стране, покушавате да одбраните макар тај минимум националних и државних интереса, а да, с друге, отварате простор за постизање неког трајног и одрживог решења, неког трајног договора са косовским Албанцима. Тешко је балансирати, али то је одговоран посао и то је посао за одговорне политичаре", навела је потпредседница Владе Србије.  

Према њеним речима, недобијање датума за преговоре за приступање ЕУ угрозило би динамику дијалога Беграда и Приштине и тога су сви свесни.

Упитана да ли би изостанак датума угрозио и дестабилизовао владу, Грубјешићева је навела да не очекује ништа драматично, јер сам датум није питање живота и смрти за Србију.

"Да ли ће бити разочараних? Биће, али политичари немају права да буду разочарани, треба да наставе да раде, да се боре за интересе државе, али мислим да ће доћи до пада подршке грађана (европским интеграцијама) која већ сада није на завидном нивоу", рекла је потпредседница Владе.

"Ако се којим случајем деси да сада не добијемо датум или да добијемо неки условни датум, што је утешна награда, нема одустајања", рекла је Сузана Грубјешић.

Она је навела да у дијалогу још ништа велико није договорено упркос томе што косовски премијер Хашим Тачи излази у јавност са разним детаљима договора.

Према њеним речима, непостојање конкретног договора је разлог што премијер Ивица Дачић не иде у Скупштину Србије да објашњава посланицима или Одбору за Косово и Метохију шта је договорено.

"Кад се постигне неки начелни договор, мислим да ће бити много лакше, и да се то и парафира и потпише, и да се онда једна по једна ствар решава, односно имплементира", рекла је потпредседница Владе.

Она је навела да је сада проблем у дијалогу то што нема договора о заједници српских општина на Косову и њеним надлежностима и навела да би Албанци хтели да та заједница остане "мртво слово на папиру" и да нема никаве надлежности.

"Не поштујући договор, Албанци траже да њихов официр за везу у Београду има дипломатски статус на шта ми не можемо да пристанемо и на шта нисмо пристали у Бриселу", рекла је Сузана Грубјешић.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи