Читај ми!

Корак ближе повлачењу тужби?

Пошто је Хашки трибунал донео ослобађајуђе пресуде за хрватске и српског генерала поставља се питање да ли то отвара пут ка вансудском поравнању Србије и Хрватске и повлачењу тужби пред Међународним судом правде. Хашке пресуде неће утицати на одлуке МСП-а, сматрају стручњаци.

Ослобађајуће пресуде Хашког трибунала које су у последњих неколико месеци изречене српским и хрватским генералима - ставиле су и правну тачку на то да оптужени нису починили и подстрекивали геноцид током рата 90-их.

Ипак, обе земље тврде да је народ планирано уништаван и то покушавају да докажу пред Међународним судом правде. Да ли ослобађајуће пресуде отварају пут вансудском поравнању?

Хашки трибунал је пресудио да хрватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач нису одговорни за гранатирање Книна и етничко чишћење книнских Срба, а генерал Момчило Перишић као начелник генералштаба ЈНА није помагао војске Републике Српске и Републике Српске Крајине током рата.

Те пресуде, по оцени стручњака, неће утицати на одлуке Међународног суда правде по тужби Хрватске и противтужби Србије.

"Што се тиче поступка пред МСП то није толико драматично зато што је надлежност ограничена на геноцид, а ни генерал Перишић ни Готовина нису били ни оптужени ни осуђени за геноцид. Према томе та лествица је изузетно висока и до сад је било моје уверење да ни тужба ни противтужба не достижу ту висину", навео професор међународног права Тибор Варади.

Бивши правни заступник Србије пред међународним судом сматра и да је најзначајније то што је у пресуди генералу Перишићу јасно описана улога Војске Југославије у ратовима деведесетих.

"У пресуди другостепеној за генерала Перишића је на други начин квалификовано учешће ЈНА у односу на војску Републике Српске, однсоно војску Републике Српске Крајине и још више се одваја одговорност војске Југославије данас Србије од онога што се догађало, што је чињено у сукобу са војском Републике Српске и Републике Српске Крајине", рекао је Варади.

Да је одавно јасно да је правно немогуће доказати геноцид, као и да пресуде у Хагу неће имати директног утицаја на поступак пред Међународним судом сматрају и у Загребу.

Адвокат Анто Нобило верује да су обе стране свесне да морају повући те тужбе, да суђење неће донети корист ниједној страни, али не знају у политичком смислу како да изађу из те ситуације.

Однсно, како је рекао, вероватно чекају неко значајно побољшање односа између Хрватске и Србије па да се у светлу тога и повуку тужбе.

Саговорници се слажу да су ослобађајуће пресуде свакако отвориле пут политичком расплету правног спора. До јесени би требало све да буде јасно - или ће вансудски бити одлучено о повлачењу тужби или ће се у фебруару 2014. укрстити правни аргументи Србије и Хрватске.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи